Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Autodráha v Dolní Vltavici u Lipna kopíruje slavné závodní okruhy Formule 1

Unikátní autodráhou, která kopíruje slavné úseky závodů Formule 1, se mohou pyšnit v Dolní Vltavici. Speciální dráha, která nabízí pasáže z nejznámějších závodních okruhů, je prý jediná v České republice. Zájemci tak mají jedinečnou možnost si u Lipna vyzkoušet atraktivní průjezd zatáčkou z belgického Spa, smyčku Karussell z německého Nürnburgringu nebo výjezd z tunelu na okruhu v Monte Carlu.

Autodráha se nachází v hotelu v Dolní Vltavici a rozkládá se na ploše osmnácti metrů čtverečních. „Mnohem lepší by samozřejmě bylo, pokud by autodráha mohla stát na ploše 60 krát 30 metrů. Ale museli jsme se samozřejmě přizpůsobit rozměrům, které jsme měli k dispozici,“ řekl konstruktér autodráhy Roman Kysela.

Autoři projektu se při stavbě úseků z tratí Formule 1 rovněž nechali inspirovat kultovním filmem Grand Prix, který se věnuje tématu automobilových závodů. „Pro milovníky motosportu je tento snímek ikonická záležitost,“ uvedl Michal Pavlíček, spolumajitel hotelu, v němž se autodráha nachází. „Všechny sekce jsou postaveny podle originálních fotografií jednotlivých okruhů, které pocházejí ze šedesátých a sedmdesátých let minulého století. Na trati je také Café du Chicane, což je slavná, ale dnes již zbouraná kavárna, která stála za šikanou u výjezdu z tunelu v Monte Carlu,“ řekl Pavlíček. 

Výjimečnost autodráhy podle něj nespočívá ani tak v její délce, ale v pečlivém propracování detailů z tratí. Jde například o dobové reklamy, svodidla, balíky slámy, stromy nebo o zakotvený záchranářský člun u mola v Monte Carlu. Nechybí dobový kameraman, který natáčí záběry do televizního zpravodajství. Vozidlo hasičů i nabourané a odstavené závodní vozy okolo trati.

„Snažili jsme se, aby iluze závodní dráhy byla dovedena do nejmenších detailů,“ uvedl Pavlíček, který si stavbou této autodráhy splnil svůj chlapecký sen. V dětství se totiž aktivně věnoval automodelářství, dokonce se také stal v roce 1975 druhým vicemistrem tehdejšího Československa. K tomu je spoluorganizátorem největší setinové rally u nás, South Bohemia Classic.

Autodráha za zhruba půl milionu korun funguje pro veřejnost od začátku února. Dospělí a děti od dvanácti let mohou využít více než čtyřiceti závodních aut od formulí přes prototypy až po Pavlíčkovy oblíbené jaguáry. Všechny samozřejmě stylově z šedesátých až sedmdesátých let minulého století.

Autoři | Foto lipensko.cz

Štítky autodráha, Formule 1, Dolní Vltavice, Vodní nádrž Lipno, Monte Carlo, Česko, Michal Pavlíček, Grand Prix

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Autodráha v Dolní Vltavici u Lipna kopíruje slavné závodní okruhy Formule 1  |  Život a styl  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.