Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Obchvat Chýnova potřebuje nové stavební povolení

Ředitelství silnic a dálnic nemůže začít se stavbou obchvatu Chýnova na Táborsku za 430 milionů korun, která měla podle původních plánů začít tento týden. Jihočeský krajský úřad musí rozhodnout o novém stavebním povolení. Ministerstvo dopravy totiž v předchozím procesu povolování stavby zjistilo formální chyby, když se jedna z žen, která má poblíž trasy pozemky, proti stavebnímu povolení odvolala.

Městem, který leží na hlavním tahu z Tábora na Humpolec a k dálnici D1, projíždí na 10 tisíc aut denně, z toho třetina nákladních. Tříkilometrový obchvat má vést jižně od města, z většiny po zemědělských pozemcích.

Krajský úřad již dříve vydal na stavbu povolení, které loni ale napadl právní zástupce ženy, která vlastní u trasy obchvatu pozemky. Ministerstvo dopravy následně podle ředitelky jihočeské pobočky ŘSD Vladimíry Hruškové zjistilo formální pochybení. „My jsme to chtěli vyvrátit, protože je (pochybení) nesmyslné. Ministerstvo to nevzalo v úvahu s tím, že z dokladů vyplývá formální pochybení, zejména šlo o lhůty na zveřejňování dokumentů. Kraj musí vést celé řízení znovu,“ řekla Hrušková.

Ministerstvo dopravy dnes sdělilo, že rozhodnutí jihočeského krajského úřadu z 30. srpna 2018 bylo zrušeno a věc vrácena k novému projednání. Podle mluvčí ministerstva Lenky Rezkové krajský úřad ve většině případů neprovedl vypořádání námitek účastníka řízení, který se proto odvolal do stavebního povolení. „Dalším důvodem bylo chybějící ověřovací stanovisko obecného stavebního úřadu a chyby spočívající v doručování veřejnou vyhláškou,“ uvedla Rezková.

Krajský úřad musí znovu zahájit řízení a rozhodnout, zda vydá stavební povolení. ŘSD má vykoupené všechny pozemky, hotovou projektovou dokumentaci, vybranou firmu. „Stavební firma je připravená, předávací protokoly, všechno jsme měli, archeologický průzkum. Přeložky sítí jsou hotové, jenom kopnout,“ řekla Hrušková.

Bývalý starosta Chýnova Eybert odhadl, že vydání nového stavebního povolení může trvat půl roku až rok. „Kraj a ministerstvo dopravy se bohužel neshodly na tom, že je všechno v pořádku, a ministerstvo stavební povolení nepotvrdilo," řekl Eybert.

Obchvat má odvést z města velkou část hlavně kamionů, ale i osobních aut. První projekt na obchvat vznikl v roce 1940. Zůstal ale jen na papíře.

Autoři | Foto Jana Kroneislová

Štítky stavby, silnice, Chýnov, obchvat, stavební povolení, krajský úřad, pozemek, Ředitelství silnic a dálnic, okres Tábor, Tábor, Humpolec, Dálnice D1

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obchvat Chýnova potřebuje nové stavební povolení  |  Táborsko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.