Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

FOTO: Letištní dráhy v Bechyni kopírují reliéf pražských Dejvic, nechybí vchod do metra. Vojáci, hasiči a policisté nacvičují na přehlídku

Na 1500 vojáků z útvarů pozemních a vzdušných sil, ze sekce podpory ministerstva obrany, z velitelství výcviku – vojenské akademie, jednotky se psy a vojenských škol se sjelo do Bechyně ke kontrole výstroje osob a sladění jednotek ke Slavnostní přehlídce. Ta se uskuteční 28. října u příležitosti oslav stého založení samostatného československého státu.

„Chci vidět, v jaké fázi příprav jednotlivé celky jsou. Identifikujeme nedostatky k jejich odstranění,“ ujasnil úvodem záměr plukovník Petr Procházka, zástupce velitele Pozemních sil, který má nácvik celého pochodoveho proudu prakticky na starosti.

Nácvik probíhá právě v Bechyni na bývalém letišti, protože jsou zde velikostně odpovídající prostory. Ženisté předem připravili letištní dráhy, aby kopirovaly reliéf pražských Dejvic, nechybí ani maketa vchodu do metra. „Je nezbytností, aby vše odpovídalo reálu a vojáci měli přesnou představu, jak to bude vypadat,“ vysvětlil plukovník Procházka.

V rámci kontroly byla důležitá jednotnost pochodového kroku, vzdávání pocty, zvládnutí správnosti povelové techniky, odstranění nedostatků v ustrojenosti. „Nesmíme podcenit ani takové maličkosti, jako jsou dobře rozšlápnuté kanady. Vojáci budou v rámci říjnového nácviku pochodovat ve tříhodinových blocích po dobu deseti dnů,“ upozornil zkušený velitel.

Prověrky se zúčastnil i první zástupce náčelníka generálního štábu Armády České republiky, generál poručík Jiří Baloun, který apeloval na jednotny vzhled, hrdost a na závěr jednotkám popřál hodně sil a pozitivní energie. „Bude to náročné a složité. Již jsem s trochou nadsázky řekl, že půjde o největší přehlídku v Evropě. Jsem ale přesvědčen, že bude jednou z nejlepších," řekl.

Na bývalém bechyňském letišti začne pak nácvik 17. září. A potrvá do úterý 25. října. Nacvičovat tam budou všechny jednotky nejen z Armády České republiky, ale i Hasičského záchranného sboru, Městské policie Hlavního města Praha a Policie České republiky, kde budou i jednotky se psy a jízdní jednotky na koních a Generálního ředitelství cel. „Celkově to bude více než dva tisíce osob a přes dvě stě kusů techniky," upřesnila informace Miroslava Štenclová z Velitelství pozemních sil.

Vojáci trénují v Bechyni na slavnostní přehlídku

Sobota, 22. září 2018, 18:11

Vojáci trénují v Bechyni na slavnostní přehlídku
Vojáci trénují v Bechyni na slavnostní přehlídku

Autoři | Foto Miroslava Štenclová

Štítky společnost, armáda, hasič, policie, přehlídka, nácvik, Bechyně, Dejvice, Ministerstvo obrany České republiky, Československo, Petr Procházka, Armáda České republiky, metro, reliéf, Policie České republiky, Hasičský záchranný sbor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Letištní dráhy v Bechyni kopírují reliéf pražských Dejvic, nechybí vchod do metra. Vojáci, hasiči a policisté nacvičují na přehlídku  |  Táborsko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.