Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Hasiči na Táborsku vyzkoušeli nové rámy na radioaktivní spad

Nové detekční rámy gama záření ke zjištění kontaminace radioaktivitou vyzkoušeli hasiči na Táborsku. U Veselí nad Lužnicí cvičili kontrolu lidí i aut na zasažení radioaktivním spadem po jaderné havárii. Během asi tří hodin zkontrolovali desítky vozidel a stovky figurantů. Akce byla součástí třídenního cvičení armády a integrovaného záchranného systému, které ve středu pokračuje v Bechyni na Táborsku.

Hasiči fiktivně dekontaminovali automobily i lidi poblíž křižovatky U Sloupu u Veselí nad Lužnicí na Táborsku. Jedná se o místo, které by ke stejnému účelu sloužilo i v reálné situaci. „Kdyby k něčemu došlo a bylo potřeba provést evakuaci ze zóny radioaktivního spadu, což je velmi malá pravděpodobnost, tak by evakuační trasa z Temelína vedla po této trase,“ vysvětlil ředitel jihočeských hasičů Lubomír Bureš.

Do nácviku se zapojilo 150 hasičů z několika krajů. Postupně zjišťovali, zda jsou osoby nebo vozidla zasaženy radioaktivním spadem. Podle toho je pak třídili na případnou dekontaminaci. V minulosti podobný proces po jaderné havárii zajišťovala hlavně armáda. Nyní ji mohou nahradit hasiči, kteří získali na dekontaminaci vybavení, a dokázali by je použít v kratším čase od případné havárie.

„Pokud by ale skutečně k něčemu takovému došlo, tak jsou dvě varianty. Jedna je, že lidé z oblasti odjíždějí ještě před vzniklou havárií a nejsou kontaminováni. Anebo jsou ukryti několik dní, a až pak by nastal proces dekontaminace,“ uvedl Bureš.

Zdroj ČTK

Štítky hasiči, Tábor, radiaktivita, cvičení, okres Tábor, Veselí nad Lužnicí, Bechyně, Temelín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hasiči na Táborsku vyzkoušeli nové rámy na radioaktivní spad  |  Táborsko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.