Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

FOTO: Pietní akt připomněl sedmdesát let od úmrtí druhého československého prezidenta. Benešova vila je otevřena až do října

Pieta u příležitosti 70. výročí úmrtí druhého československého prezidenta Edvarda Beneše se uskutečnila v Sezimově Ústí na Táborsku. Při připomínkovém ceremoniálu se kromě místních zastupitelů, hodnostářů husitské a katolické církve či zástupců kulturního života sešli u Benešova hrobu také politici.

„Doktor Edvard Beneš je pro mě velikou postavou. Zároveň ale postavou tragickou. Byl to totiž člověk, který dvakrát za svou éru musel absolvovat velmi obtížné až tragické rozhodování o budoucnosti našeho národa, který tolik miloval. Tím mám konkrétně na mysli roky 1938 a 1948. Zároveň mě o jasnozřivosti Edvarda Beneše přesvědčují jeho slova, že přijde doba, kdy se z viníků budou dělat oběti a z obětí viníci. A já se, bohužel, obávám, že tato doba začíná, proto je důležité si jeho odkaz neustále připomínat," řekla hejtmanka Jihočeského kraje Ivana Stráská při slavnostního ceremoniálu u příležitosti připomenutí 70. výročí úmrtí našeho druhého prezidenta v Sezimově Ústí. Edvard Beneš v tomto jihočeském městě zemřel ve svých čtyřiašedesáti letech 3. září 1948.

Pak si ještě prohlédla Benešovu vilu, ve které manželé Edvard a Hana Benešových odpočívali a scházeli se s přáteli. Sídlo druhého československého prezidenta bylo mimořádně otevřeno i včera a je místo několika dnů v roce letos výjimečně otevřeno pro veřejnost třikrát do týdne.

Novou návštěvní dobou reagovalo Národní muzeum a Úřad vlády, který se o vilu v Sezimově Ústí stará, na oslavy stého výročí vzniku Československa a sedmdesáti let od úmrtí druhého československého prezidenta Edvarda Beneše.

Soukromé sídlo někdejšího československého prezidenta Edvarda Beneše je přístupné do 28. října, vždy v pátek od 9 do 15 hodin a o víkendu od 10 do 17 hodin. Jednotlivci a školy si mohou rezervovat termín prohlídky s průvodcem na webu Národního muzea. Pátky jsou určené školním výpravám.

Zmiňované prohlídky seznámí návštěvníky s příběhem Benešovy vily v Sezimově Ústí a životním příběhem Hany a Edvarda Benešových. Každý tak má možnost poznat, jaký byl osud vily po roce 1948, kdy zemřel Edvard Beneš, a po smrti jeho ženy Hany v roce 1974. Zajímavá jistě je i zmínka o tom, co se změnilo po roce 1989 a jak je možné, že lze sídlo premiérů České republiky dnes navštívit. Komentované prohlídky v areálu Benešovy vily i uvnitř jí samotné poukazují na její roli v životě manželů Benešových i na její symbolickou hodnotu.

 

Autoři | Foto Radek Šíma

Štítky společnost, Benešova vila, Sezimovo Ústí, prezident, úmrtí, výročí, pieta, prohlídka, Táborsko, Edvard Beneš, Katolická církev, vila, Národní muzeum, okres Tábor, Benešov, Úřad vlády České republiky, Ivana Stráská

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Pietní akt připomněl sedmdesát let od úmrtí druhého československého prezidenta. Benešova vila je otevřena až do října  |  Táborsko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.