Počasí dnes10 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Táborský prapor zabití vojáků velice zasáhlo

Jako velkou ztrátu bere vedení 42. mechanizovaného praporu v Táboře smrt svých tří vojáků, kteří zahynuli na misi v Afghánistánu. V neděli 5. srpna se stali oběťmi sebevražedného teroristického útoku.

„Cítíme s rodinami. Jsme vojáci a bohužel v malém procentu musíme počítat i s tím, že se něco takového může stát," řekl dnes, v pondělí 6. srpna, v Táboře velitel praporu Daniel Cekul.

V Afghánistánu se stali oběťmi teroristického útoku šestatřicetiletý rotný Martin Marcin a desátníci Kamil Beneš a Patrik Štěpánek, kterým bylo 28 a 25 let. V Táboře u mechanizovaného praporu sloužili v rozmezí od sedmi měsíců do čtyř let.

ČTĚTE TAKÉ: Martin Marcin, Kamil Beneš a Patrik Štěpánek. Armáda přepraví těla zabitých vojáků do vlasti ve středu

Cekul uvedl, že ostatní vojáky 42. mechanizovaného praporu tragická událost zasáhla. „Ale nesou to všichni statečně," podotkl velitel, pod nímž v Táboře slouží čtyři stovky vojáků. Cekul také řekl, že všichni tři muži byli na misi dobře připraveni.

Nedělní atentát se stal ráno místního času (okolo 3:50 SELČ), když Marcin, Beneš a Štěpánek, byli na hlídce zhruba devět kilometrů od základny v Bagrámu.

„V prostoru, kde jsme operovali, museli vojáci vystoupit ze svých obrněných vozidel a pokračovat pěšky, je to standardní situace. Ten útok byl nenadálý, byla spatřena pouze jedna osoba, která se odpálila v prostoru, který byl vybrán tak, že následky bohužel byly fatální," popsal událost při nedělní tiskové konferenci v Praze zástupce náčelníka generálního štábu Jiří Verner.

Vojáci, kteří v neděli v Afghánistánu zemřeli, budou pohřbeni s vojenskými poctami. Ostatky vojáků zpět do České republiky přiveze podle současných předpokladů vojenský speciál ve středu 8. srpna v 16:15. Pietního ceremoniálu se zúčastní vrcholní představitelé České republiky.

Na památku tří padlých vojáků ve středu 8. srpna v poledne po celém Česku na 140 vteřin rozezní sirény.

Autoři | Foto Armáda České republiky

Štítky společnost, armáda, Tábor, prapor, voják, smrt, Afghánistán, mise, Patrik Štěpánek, Kamil Beneš, Martin Marcin, Česko, Jiří Verner, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Táborský prapor zabití vojáků velice zasáhlo  |  Táborsko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.