Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V Sezimově Ústí uctili památku Edvarda Beneše. Pietního aktu se zúčastnila i hejtmanka Stráská

Edvard Beneš je jedním ze zakladatelů našeho státu, bez kterého by nevzniklo samostatné Československo, respektive posléze ani Česká republika. Hejtmanka Jihočeského kraje Ivana Stráská to uvedla během pietního aktu u příležitosti 134. výročí narození našeho druhého prezidenta, který se odehrál v pondělí 28. května v Sezimově Ústí.

„V éře, kdy byl hlavou státu, se musel popasovat se dvěma tragickými okamžiky našich dějin. Tedy s mnichovským rokem 1938 a Únorem 1948. Už jen jedna z těchto událostí je nad síly politika až až, natož hned dvě. Což ostatně dosvědčuje skutečnost, že během roku 1948 zemřel,“ vysvětlila hejtmanka, proč se podle ní jedná zároveň o velmi tragickou postavu.

Stráská pak ještě upozornila na jeho prozíravost, zejména vzhledem k dnešku. „Prezident Beneš totiž upozorňoval na to, že přijde doba, kdy z obětí budou děláni viníci a z vítězů poražení,“ zdůraznila hejtmanka. 

Slavnostního ceremoniálu se v areálu Benešovy vily ve městě na Táborsku zúčastnili i zástupci státu, místních samospráv, armády, husitské církve či spolků. U nejednoho z pamětníků pak byly vidět v očích slzy. Upřímně tak všichni vyjádřili čest jeho památce.

Tisková zpráva

Štítky Edvard Beneš, pietní akt, památka, prezident, Sezimovo Ústí, Ivana Stráská, Česko, Československo, Jihočeský kraj, Únor 1948

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Sezimově Ústí uctili památku Edvarda Beneše. Pietního aktu se zúčastnila i hejtmanka Stráská  |  Táborsko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.