Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Táborská zoo se těší z dalšího mláděte klokana bílého

Jarní měsíce jsou každoročně ve znamení zrodu nového života. Příroda ožívá a rodí se nová mláďata. Nejinak je tomu v Zoo Tábor, kde se nyní těší z druhého klokaního přírůstku. Stejně jako rodiče i jeho o rok starší sourozenec je mládě zcela bílé. V táborské zoologické zahradě totiž žije albinotická forma klokana rudokrkého, pro kterou je bílá barva srsti typická.

Otcem klokana je Skippy, který je v Táboře už šestým rokem. Matkou pak samice, která na konci roku 2016 přijela z Německa. Záměr vytvořit klokaní pár se vydařil, oba si padli do oka takřka okamžitě. Už loni na jaře tak táborská zoo mohla přivítat první klokaní mládě. I to letošní nyní tráví nejvíce času ve vaku u své matky, postupně ale začíná prozkoumávat okolní svět. Zatím jen pohledem stále z bezpečí matčina vaku.

„Vývoj klokanů je velmi specifický. Novorozené mládě je po příchodu na svět velmi malé, měří zhruba kolem tří centimetrů, a není vůbec vyvinuté. Rodí se zcela holé, slepé a bez zadních končetin. Drápky se zachytí matčiny srsti a pomocí hmatu se dostane až do jejího vaku. Zde se přisaje k bradavce, začne sát mléko a růst. Vystrkovat hlavu začne v některých případech i po sedmi měsících,“ říká mluvčí ZOO Tábor Filip Sušanka. I po opuštění matčina vaku se mládě zhruba další půl rok vrací na kojení.

Nově narozené mládě ještě nemá žádné jméno. „A to je příležitost pro naše příznivce a fanoušky. Stejně jako loni totiž vyhlašujeme soutěž o pojmenování našeho klokánka. Posílejte nám tipy na jméno na náš facebookový profil, autory nejlepších návrhů oceníme zajímavými cenami,“ vybízí mluvčí zoo Sušanka.

 

Tisková zpráva

Štítky táborská zoo, klokan, mládě, zoologická zahrada, Tábor, Německo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Táborská zoo se těší z dalšího mláděte klokana bílého  |  Táborsko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.