Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Husitské muzeum v Táboře letos slaví 140 let existence. Připravilo novou výstavu

Husitské muzeum v Táboře slaví 140 let od založení. Výročí si připomíná výstavou, která začala v úterý 1. dubna. Jde o výběr z 54 podsbírek, přičemž jedním z cenných předmětů je například pravěká bronzová figurka malého kance. Ve sbírkách má muzeum celkem asi 450 tisíc exponátů. Výstava potrvá do 2. září.

Táborské muzeum vzniklo jako historické muzeum, na popud učitelů z táborského gymnázia a hospodářské školy. Během let se jeho poslání rozšířilo o národopisné a přírodovědecké sbírky. „Přelomové období přišlo v polovině minulého století, kdy se hlavním zaměřením stalo husitství, které se dostalo i do jeho názvu,“ uvedla jedna z kurátorek Lenka Vandrovcová. Základem sbírek se stala sbírka 45 starožitností reálného gymnázia; dnes je ve sbírkách téměř 450 tisíc předmětů.

Na výstavě jsou exponáty z archeologických, historických a výtvarných podsbírek, pozůstalostí, numismatiky, fonotéky či filmotéky. Ve vitrínách gotického sálu Staré radnice jsou třeba pravěké bronzové náramky, sekery, vývrtky, v jednom zákoutí je napodobený měšťanský salon, v němž je nejvýznamnějším exponátem lenoška chaise longue z první čtvrtiny 19. století.

„Patrně nejvýznamnějším předmětem na výstavě je figurka bronzového kančíka z druhého století před naším letopočtem. Byla nalezena v roce 1869 při výstavě nových pivovarských sklepů v areálu hradu Kotnov. Do muzea se dostala až v roce 1903,“ řekla kurátorka výstavy Lenka Zajícová. Malá figurka kance se otáčí na podstavci. Další vzácností ze sbírek, kterou ale muzeum nevystavilo, je hrnek Jana Husa, vystavený naposled při husovské výstavě v roce 2015.

Muzeum se v současnosti zaměřuje na husitskou éru a regionální dějiny. Loni koupilo například sbírku grafika Františka Peterky, dřevoryty, ex libris i dřevěné štočky, ze kterých umělec tiskl.

Autoři | Foto Pavel Janouch

Štítky muzeum, husitství, Tábor, výstava, Husitské muzeum v Táboře, exponát, Jan Hus, František Peterka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Husitské muzeum v Táboře letos slaví 140 let existence. Připravilo novou výstavu  |  Táborsko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.