Počasí dnes14 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Bechyňští vojáci se účastnili výcviku v ostrém trhání a minování

Více než sto vojáků se účastnilo výcviku v ostrém trhání a minování na ženijním cvičišti ve Vojenském újezdu v Boleticích od úterý 3. do pátku 13. dubna. Zapojeni byli jak ženisté ze 151. ženijního praporu, tak vojáci ze 4. brigády rychlého nasazení.

„151. ženijní prapor je součástí 4. brigádního úkolového uskupení, v rámci kterého plní celou škálu úkolů ženijní podpory. Mezi tyto úkoly mimo jiné patří pokládání minového pole, nebo naopak v minovém poli nepřítele vytvoření bezpečných průchodů pro postupující jednotky,“ uvedla Jana Sedláčková, tisková mluvčí 15. ženijního pluku.

Ostré trhání a minování je pro ženisty vrcholným výcvikem v ženijních zátarasech a probíhá ve dvou fázích, v první s cvičnou a ve druhé s ostrou ženijní municí. A právě to bylo předmětem čtrnáctidenního výcviku na ženijním cvičišti Sádlno ve Vojenském Újezdu Boletice, kde se bechyňští ženisté společně s vojáky ženijních odborností 4. brigády rychlého nasazení zdokonalovali ve zřizování minových polí rojnicovým způsobem nebo pomocí minového provazce, zřizování průchodů v minových polích a odminování.

„Po celou dobu minování je kladen velký důraz na bezpečnost a pohyb po ženijním cvičišti se provádí po přesně stanovené ose. Minování pro vojáky začíná v bojové výdejně munice, kde si převezmou dvě protitankové miny PTMiBa III. Následně s nimi pokračují na stanoviště, kde jsou miny překontrolovány pyrotechniky, zda nejsou poškozené. V adjustačním okopu vojáci pod dozorem svého velitele vloží do miny rozbušku a pak už se dostávají k samotnému pokládání min,“ popsala Sedláčková.

Při zřizování minového pole pomocí minového provazce pracují vojáci ve dvojicích. První z nich se plazí, položí miny dle stanovených postupů a vrací se zpět do okopu. Následně s minami vyráží další a provede tu samou činnost. Minová pole zřizovaná pomocí minového provazce se provádí v možném dotyku s nepřítelem. Proto ostatní, kteří neprovádí činnost v minovém poli, zajišťují krytí palbou z okopu. V případě zřizování minového pole v prostoru, který nepřítel neovládá palbou, by byl použit rojnicový způsob.

Odjištění protitankové miny PTMiBa III se provádí po jejím uložení do vyhloubeného lůžka vyjmutím dopravní pojistky a našroubováním automatické pojistky. Poté je mina přikryta drnem a zamaskována.

Vytváření průchodů v minovém poli probíhá v týmech, kdy ženisté pomocí minových bodců a detektorů kovů propátrávají terén. Pokud objeví minu, označí ji a ke každé nalezené mině připevní kotvičku s výtažným lanem, pomocí kterého jsou miny vyzvednuty z lůžka na dálku. Dodržením tohoto postupu se předchází případným ztrátám na živé síle v případě, že miny budou zajištěny proti zvednutí.

„Cílem výcviku nebylo pouze prověření jednotlivců, jejich návyků a dovedností v přesném plnění úkolů při zřizování minových polí a průchodů v nich, ale šlo také o sladění jednotek 4. brigádního úkolového uskupení pro nasazení v rámci společného nasazení,“ dodala mluvčí Sedláčková.

Tisková zpráva | Foto Maka Alexa

Štítky vojáci, Bechyně, minování, Jana Sedláčková, Boletice, Vojenský újezd Boletice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bechyňští vojáci se účastnili výcviku v ostrém trhání a minování  |  Táborsko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.