Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Obyvatelé Tábora jsou proti stavbě věznice. Ukázal to sociologický průzkum

Obyvatelé Tábora se v průzkumu vyslovili proti možné stavbě věznice na nedalekém bývalém letišti Všechov. Vězeňská služba by tam výhledově ráda vybudovala zařízení s mírnějším režimem pro až 800 mužů. Obyvatelé svůj nesouhlas s projektem vyjádřili v sociologickém průzkumu, jehož se účastnilo přibližně pět stovek ze zhruba 35 tisíc obyvatel města.

Táborské městské zastupitelstvo se otázkou stavby věznice ve Všechově chce zabývat na svém dubnovém zasedání.  „Chceme jako zastupitelstvo vyslovit jasné stanovisko. Mezi veřejností stoupá nervozita a všichni čekají, jak se k tomu postaví město. Čekal jsem, že vězeňská služba se třeba ozve s požadavkem na změnu územního plánu, nebo s jiným podnětem, na nějž bychom mohli reagovat," uvedl starosta Tábora Jiří Fišer.

Záměr výstavby mužské věznice ve Všechově vězeňská služba představila loni v prosinci. Táborský starosta uvedl, že od té doby se zástupci samosprávy nikdo o projektu nejednal.

Věznice by měla stát v areálu, jenž patří státu. Ovšem podmínkou pro výstavbu je změna územního plánu města, kterou by museli schválit zastupitelé. Letiště momentálně lidé využívají spíš pro rekreační účely, jezdí tam například na in-line bruslích.

Fišer řekl, že zatím nevidí mezi zastupitelů vůli k tomu, aby věznice ve Všechově stála. „Nečetl jsem ve volebním programu žádných ze stran, které jsou v zastupitelstvu, že by chtěly změnit územní plán.Veřejnost je také evidentně proti stavbě, tak nevidím důvod jít proti jejímu názoru,“ uvedl.

V průzkumu se proti stavbě věznice vyjádřilo více než 90 procent dotázaných. „Pokud nezměníme územní plán, nikdo nemůže získat na stavbu věznice na tomto místě stavební povolení," dodal starosta Fišer.

Autoři

Štítky společnost, stavba, věznice, obyvatel, průzkum, Tábor, Všechov, Vězeňská služba České republiky, územní plán, Jiří Fišer

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obyvatelé Tábora jsou proti stavbě věznice. Ukázal to sociologický průzkum  |  Táborsko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.