Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Užijte si masopust plný masek a zabijačkových specialit

Masopustní oslavy patří odnepaměti k nejtradičnějším lidovým akcím, které si udržely svůj folklorní půvab až do dnešních dnů. Symbolem masopustu jsou průvody barevných masek, zabijačky a tancovačky, takže je na co se těšit! Vybrali jsme pro vás ty nejlepší akce z jihu Čech.

Milevské masopustní maškary

9. – 10. února

Milevské masopustní maškary mají tradici delší než 150 let a není divu, že se do Milevska sjíždějí diváci z širokého okolí. Hlavním bodem programu je průvod maškar a masek, kde najdete opravdu netradiční postavy ze světa zvířat, pohádek i bájí. Následuje masopustní rej a ve stáncích si můžete koupit zabijačkové i jiné dobroty. Zabijačka je tu dokonce součástí programu.

Krumlovský masopust

10. – 13. února

Těšte se na masopustní slavnosti s pestrobarevným procesím masek, pouličními divadelníky, kejklíři, muzikanty, bohatou hostinou a tancovačkou. Masopust probíhá na několika místech Českého Krumlova, například na Klášterním dvoře, v restauraci pivovaru Eggenberg nebo přímo v centru města – masopustní průvod městem proběhne 13. února od 16 hodin.

Tradiční masopustní koleda v Českých Budějovicích

13. února

Program, který začíná v 15:45, se odehraje hlavně na náměstí Přemysla Otakara II. a v jeho okolí. Přijďte se podívat na průvod barevných masek, žehnání koledy i pochování masopustu. O doprovodný program se postarají ty nejlepší folklorní soubory z Jižních Čech. Samozřejmě si také budete moct pochutnat na kulinářských specialitách včetně těch zabijačkových.

V Českých Budějovicích proběhne masopust třeba taky v Géčku nebo ve velkém sále spolkového a kulturního domu Slavie.

Masopustní oslavy můžete zažít také v Ševětíně, Bavorovicích, Plané nad Lužnicí, Horní Plané, Nových Hradech nebo Dačicích. A to v průběhu první půlky února.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky masopust, oslavy, průvod, masky, tradice, maska, slavnost, Česko, Milevsko, České Budějovice, Pivovar Eggenberg, G.cz, Český Krumlov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Užijte si masopust plný masek a zabijačkových specialit  |  Táborsko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.