Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Volby ve Strakonicích se musí opakovat, potvrdil Ústavní soud. Proběhnout by měly v prosinci

Ústavní soud definitivně potvrdil, že komunální volby ve Strakonicích se musí opakovat. Proběhnout by podle Adama Rözlera z tiskového odboru ministerstva vnitra měly pravděpodobně 14. prosince. Zúčastnit se jich mohou i noví kandidáti.

Informaci o opakovaných volbách potvrdil Ústavní soud tento týden. „Předpokládané datum konání opakovaných voleb je 14. prosince 2019, neboť na tento den byly ministrem vnitra již vyhlášeny nové volby v některých dalších obcích," uvedl Adam Rözler z tiskového odboru ministerstva vnitra.

„V návaznosti na to musí ministr vnitra vyhlásit opakované volby do zastupitelstva tohoto města do 30 dnů poté, co mu bylo oznámeno usnesení soudu, tzn. nejpozději do 11. září 2019," doplnil Rözler.

Do opakovaných voleb se mohou zaregistrovat i strany, které se loňských voleb neúčastnily. „Vzhledem k tomu, že Krajský soud v Českých Budějovicích rozhodl o neplatnosti voleb jako celku, bude se opakovat celý volební proces včetně registračního řízení. Ve volbách tudíž budou moci kandidovat i noví kandidáti," potvrdil mluvčí.

Volby loni v říjnu vyhrálo vládnoucí hnutí Strakonická Veřejnost a to výsledkem 51,1 procenta. Jeden z neúspěšných kandidátů do zastupitelstva hlasování napadl s tím, že hnutí bylo zvýhodněno v radničním zpravodaji i na výlepových plochách. Následoval vleklý proces, kdy Krajský soud v Českých Budějovicích dvakrát rozhodl, že volby jsou neplatné, přičemž Strakonická veřejnost proti oběma rozhodnutím podala ústavní stížnost.

Druhou stížnost soud odmítl

Napoprvé jim Ústavní soud vyhověl, a uložil českobudějovickému soudu, aby se zabýval tím, do jaké míry mohlo narušení politické soutěže ovlivnit výsledek voleb a rozdělení mandátů. Druhou ústavní stížnost Strakonické veřejnosti ÚS odmítl.

Kvůli dvěma rozhodnutím krajského soudu nezasedlo ve Strakonicích od října 2018 zastupitelstvo. Město vede rada se starostou, hospodaří s omezeným rozhodováním a na základě rozpočtového provizoria.

Stěžovatel Karel Janský, lídr hnutí Změna pro Strakonice, které získalo 4,23 procenta hlasů, už oznámil, že se nových voleb zúčastní v koalici se STAN, spolupráci nabídne i dalším stranám.

Na 14. prosince jsou již vyhlášeny nové volby do obecních zastupitelstev sedmi obcí v několika krajích. Podle webu vnitra musí být kandidátní listiny pro tyto volby podány do 9. října. Do konce listopadu pak obce mají zveřejnit oznámení o době a místě konání voleb a do 11. prosince dodat hlasovací lístky voličům.

Autoři | Foto Jana Kroneislová

Štítky volby, Strakonice, Ústavní soud, stížnost, Ústavní soud České republiky, Ministerstvo vnitra České republiky, Volby do zastupitelstev obcí v Česku, České Budějovice, Karel Janský, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Volby ve Strakonicích se musí opakovat, potvrdil Ústavní soud. Proběhnout by měly v prosinci  |  Strakonicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.