Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Na strakonickém nebi se budou prohánět bojové letouny i armádní vrtulníky

Neděle bude ve Strakonicích patřit bojovým letounům a vojenské technice. Na dni s 25. protiletadlovým raketovým plukem nebude chybět ani program na zemi. Milovníci vojenské historie se mohou těšit na dobový vojenský tábor, který na letišti vystaví Čeští lvi.

Strakoničtí vojáci organizují tuto akci již řadu let. Historicky poprvé ale během ní představí stroje ze tří leteckých základen současně. Po dvouleté pauze se na strakonické nebe vrátí bojové letouny JAS-39 Gripen. Na průlety těchto nadzvukových stíhaček z čáslavské základny se mohou diváci těšit kolem půl dvanácté. V 10 hodin přiletí vrtulník z Náměště nad Oslavou, který si zájemci budou moci až do 13 hodin zblízka prohlédnout. Součástí programu bude také ukázka pilotáže vrtulníku W-3A Sokol, který patří základně dopravního letectva v pražských Kbelích.

Zajímavý program se bude odehrávat i na zemi. Další letošní novinkou bude airsoftová střelnice, na které se mohou vyřádit vyznavači tohoto sportu. Strakoničtí vojáci chystají oblíbené ukázky boje zblízka. Předvedou, jakým způsobem bojují s pozemním a vzdušným protivníkem nebo jak obsluhují protiletadlové raketové systémy. Ukázky ze své náročné práce předvedou také hasiči. Českobudějovický klub vojenské historie Čeští lvi zase připravuje napínavou ukázku bojového nasazení z druhé světové války. Během dopoledne vystoupí i strakonické mažoretky Miniotavanky.

Na své si přijdou zejména fandové vojenské techniky. Kromě protiletadlových systémů z výzbroje strakonického útvaru bude k vidění také samohybná kanónová houfnice DANA z dělostřeleckého pluku Jince. Zájemci si dále prohlédnou vozidla a vybavení policistů nebo strážníků městské policie. Se svým preventivním programem dorazí i zástupci BESIPu. Milovníci vojenské historie se mohou těšit na dobový vojenský tábor, který na letišti vystaví Čeští lvi. Vstup na akci je zdarma a chybět nebude ani tradiční rakeťácký guláš. 

Tisková zpráva | Foto Jana Samcová

Štítky Strakonice, vojáci, letoun, vojenská historie, Český lev, druhá světová válka, Gripen, Náměšť nad Oslavou, BESIP, W-3 Sokół, Kbely

Na strakonickém nebi se budou prohánět bojové letouny i armádní vrtulníky  |  Strakonicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.