Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Česká inspekce životního prostředí pokutovala firmu z Blatné, jež vypouštěla těkavé látky

Pokutu 150 tisíc korun uložila Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) firmě Vishay Electronic za opakované porušení zákona na ochranu ovzduší. Z lakovny firma vypouštěla nepovoleným výduchem emise těkavých organických látek ven. Firma to dělala přes tři roky, ročně mohlo uniknout do ovzduší několik tun škodlivin. Firma se proti pokutě neodvolala, sankce je pravomocná.

Porušení zákona ve firemním závodě na výrobu kondenzátorů v Blatné na Strakonicku odhalili inspektoři loni. Do ovzduší unikaly znečišťující látky. "V lakovně kondenzátorů inspektoři zjistili výduch, který nebyl zaústěn do zařízení ke snižování emisí, ale přímo do vnějšího ovzduší. To bylo v rozporu s povolením vydaným Krajským úřadem Jihočeského kraje. Značná část emisí těkavých organických látek tak šla do venkovního prostředí, mohlo se jednat o několik tun za rok," uvedl ředitel Oblastního inspektorátu ČIŽP v Českých Budějovicích Vladimír Jiráček.

Další zdroj těkavých organických látek provozovala firma přes tři roky bez povolení. Podle ČIZP jsou to závažná porušení zákona. "Provoz zdroje znečišťování ovzduší bez povolení nebo v rozporu s ním znamená ohrožení životního prostředí. Výše pokuty je v kontextu ostatních pokut, které se dávají za podobná provinění," řekl Jiráček.

Firma podle ČIŽP neudělala v letech 2015 až 2017 ani jednorázové měření emisí na výduchu lakovny. Měřit je měla jednou za rok. Firma také za roky 2016 a 2017 neohlásila údaje do souhrnné provozní evidence.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ekologie, firmy, kontrola, Blatná, pokuta, Česká inspekce životního prostředí, vzduch, VISHAY ELECTRONIC, okres Strakonice, Jihočeský kraj, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Česká inspekce životního prostředí pokutovala firmu z Blatné, jež vypouštěla těkavé látky  |  Strakonicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.