Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Soud rozhoduje, zda platí volby ve Strakonicích

Krajský soud v Českých Budějovicích dnes projednával žalobu, kterou kvůli komunálním volbám ve Strakonicích podal Karel Jánský, lídr hnutí Změna pro Strakonice. Soud předvolal 30 svědků, politiky i ředitele nemocnice. Rozsudek bude během několika dní.

Volby ve městě vyhrálo hnutí Strakonická Veřejnost dosavadního starosty Břetislava Hrdličky, získalo 51,1 procenta hlasů a v 21tičlenném zastupitelstvu by mělo mít 16 mandátů. Tři mandáty má hnutí Jihočeši 2012, jeden mandát spojení TOP 09 a nezávislí, jeden ODS. Strakonická Veřejnost chce vládnout sama, bez koalice.

Podle Jánského, jehož hnutí získalo ve volbách 4,23 procenta, se kampaň odehrála v rozporu s ústavou. Tvrdí, že v radničním zpravodaji, na výlepových plochách i na sloupech lamp bylo zvýhodněno hnutí Strakonická Veřejnost. „Měli možnost ovlivňovat rozvržení předvolební propagace," uvedl.

Radní zakázali letos v červenci použít výlepové plakátové plochy, jichž má město 45, pro politickou reklamu. Vedoucí městského kulturního střediska František Christelbauer u soudu řekl, že jsou plochy zaplněné ze 100 procent jinými plakáty. „Když byly plochy plné, nebylo třeba politické usnesení, ne?" ptal se Christelbauera člen soudního senátu a jeden z místopředsedů krajského soudu Zdeněk Strnad.

Na řadě lamp mělo před volbami plakáty vítězné hnutí. Hrdlička dnes u soudu řekl, že komerční reklamy na lampách byly celé roky. „Že to nikoho (jiného - politické strany) nenapadlo...," řekl starosta. Strnad uvedl, že Strakonická Veřejnost obsadila reklamami 90 lamp ve městě.

Zástupce radničního zpravodaje Jánskému slíbil, že otisknou inzerát, pak ale odmítl. „Z dobré vůle jsme konzultovali inzerát s radnicí," řekl Karel Dobiáš z Regionálního vydavatelství. Strnad se ptal starosty i na to, proč dalo jeho hnutí kus svého volebního programu do radničního zpravodaje.

„Celá ta žaloba vyjadřuje životní zoufalství pana Jánského, který si dal za cíl zničit Strakonickou Veřejnost, a tohle je asi poslední možný krok, protože lidé se za nás postavili, dali nám obrovské množství hlasů a už nejde nic jiného dělat. Volby (Změna pro Strakonice) úplně prohráli, tak to zkouší posledním možným způsobem, soudem," řekl dnes Hrdlička.

Strakonické televizi starosta řekl, že Jánský žalobou paralyzoval chod radnice. „Je město paralyzováno? Je to adekvátní situaci, která tady je? Je to trochu na úrovni poplašné zprávy," řekl soudce Strnad.

Opoziční zastupitel a bývalý starosta Pavel Vondrys (Jihočeši 2012) řekl, že radniční zpravodaj dává prostor jen Strakonické Veřejnosti a že poslední článek opozice vyšel v roce 2016. Dodal, že v centru města zrušila radnice půl roku před volbami téměř všechny vývěsky jiných politických stran, "aby bylo město zkrášleno". Podle Hrdličky obsahovaly nezveřejněné Vondrysovy články osobní útoky.

Starosta dnes na dotaz soudu potvrdil, že s členy KSČM i ČSSD konzultoval, co mají napsat v reakci krajskému soudu ohledně žaloby.

Foto Jana Kroneislová | Zdroj ČTK

Štítky soud, volby, Strakonice, žaloba, Volby do zastupitelstev obcí v Česku, Zdeněk Strnad, lampa, České Budějovice, ODS, TOP 09, Jihočeši 2012

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soud rozhoduje, zda platí volby ve Strakonicích  |  Strakonicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.