Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Strakoničtí vojáci vyrazili na cvičení do Norska. Čeká je cesta dlouhá přes tisíc kilometrů

Příslušníci 25. protiletadlového raketového pluku ze Strakonic se od pondělí 22. října zapojí do mezinárodního cvičení Trident Juncture 2018, největšího cvičení Severoatlantické aliance za uplynulých deset let. Proto v úterý 16. října naložili techniku na železniční vozy, aby během středečního dopoledne mohla první část vojáků vyrazit směr Norsko, kde se bude cvičení konat.

Čeká je náročná cesta dlouhá přes tisíc kilometrů. Na sever Evropy se dvě stovky vojáků se sedmdesáti kusy techniky přesunou postupně v několika skupinách. Technika bude převážena kombinovaným způsobem s využitím hned tří druhů přeprav – silniční, železniční i námořní.

Konečnou stanicí pro železniční převoz bude nizozemský Veendam, kde proběhne vyvagónování techniky, která se následně přesune po silnici do přístavu Eemshaven. Technika se zde naloží na loď a přepraví se do přístavu Fredrikstad na jihovýchodě Norska. Odtud se pak po silnici v několika kolonách přesune do míst, kde bude probíhat cvičení.

Plánování přesunu do Norska nebylo jednoduché

Naplánovat přepravu osob a techniky na takovou vzdálenost nebylo vůbec jednoduché. „Nejnáročnější bylo skloubit požadavky na přepravu se změnami, o kterých jsme se dozvídali během přípravy cvičení. Ať už se jedná o výluky na železniční trati, požadavek na přítomnost techniky v nizozemském přístavu den před vyplutím lodě či přítomnost řidičů v Norsku před příjezdem lodě s technikou a řadu dalších,“ uvedl kapitán David Halušitz a dodal: „Je to obrovská zkušenost, která naše schopnosti posune o velký kus dopředu,“ zhodnotil strakonický logistik, jenž zároveň velí národnímu podpůrnému prvku NSE.


Zajištění vozidla pomocí klínů.

Během přípravy na cvičení se vojáci museli vyrovnat i s dalšími, pro ně dosud neobvyklými, úkoly. Jedním z nich byla například dezinfekce techniky, kterou Norské království vyžaduje před vstupem na své území. „Dezinfekce techniky byla provedena pomocí dvouprocentního roztoku Virkonu S. Její realizace se profesionálním způsobem zhostili příslušníci čety chemické ochrany z 26. pluku velení, řízení a průzkumu. Bylo to poprvé v rámci Armády ČR, kdy byla vojenská technika dezinfikována před odjezdem na cvičení do zahraničí,“ doplnil kapitán David Halušitz.

Přesun vojáků do Norska by měl být ukončen v pondělí 22. října. Po sladění s německou 9. obrněnou brigádou, které budou strakoničtí vojáci zabezpečovat pozemní protivzdušnou obranu, a zasazení bojové části uskupení do prostoru operace, začne hlavní část mezinárodního cvičení Trident Juncture 2018.

Autoři

Štítky vojáci, Strakonice, cvičení, Norsko, technika, NATO, Evropa, Armáda České republiky, Veendam, Fredrikstad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Strakoničtí vojáci vyrazili na cvičení do Norska. Čeká je cesta dlouhá  přes tisíc kilometrů  |  Strakonicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.