Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

FOTO: Strakoničtí vojáci procvičují v Boleticích činnosti, které předcházejí střelbě

Sedm desítek příslušníků 251. protiletadlového raketového oddílu a praporu podpory ze Strakonic cvičí v těchto dnech ve vojenském újezdu Boletice na Českokrumlovsku. Procvičují zde zejména činnosti, které předcházejí střelbě z protiletadlového raketového komplexu 2K12 KUB.

„Hlavní pozornost soustředíme na přípravu baterie ke střelbě a procvičení činností jednotky, vyzbrojené protiletadlovým raketovým komplexem 2K12 KUB, v různých stavech pohotovosti. Jedním z cílů cvičení je také prověřit, jak bude jednotka fungovat v nově navrhované organizační struktuře,“ uvedl řídící výcviku major Lukáš Málek.

Strakoničtí vojáci tak v jihočeském výcvikovém prostoru nacvičují zájezdy techniky do palebného postavení, rozvinutí jednotky do bojové sestavy, topografickou orientaci, provádění funkčních kontrol bojové techniky, procvičují komunikaci s nadřízeným stupněm a řadu dalších činností, které předcházejí samotné střelbě ze zbraňového systému 2K12 KUB.

Většina řidičů jsou nováčci

Někteří vojáci poprvé obsluhují techniku v rámci vojenského cvičení. „Většina řidičů jsou vojáci, kteří k našemu útvaru nastoupili během letošního roku a v červnu ukončili odborný řidičský kurz ve Vyškově. Mají za sebou standardní výcvik řidičů. Je to ale poprvé, co se jako řidiči účastní vojenského cvičení. Naší snahou je tak sladit osádky po jejich předchozím doplnění z rekrutace,“ doplnil major Lukáš Málek.

Druhý týden v září čekají vojáky průpravné střelby. Vzdušného protivníka jim budou simulovat letadla, která se zapojila do probíhajícího mezinárodního cvičení Ample Strike 2018.

Autoři

Štítky Strakonice, vojácí, cvičení, střelba, Boletice, Kuba, technika, okres Český Krumlov, Vyškov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Strakoničtí vojáci procvičují v Boleticích činnosti, které předcházejí střelbě  |  Strakonicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.