Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Do palebného postavení vpřed, znělo při bojových střelbách strakonických vojáků

Příslušníci 252. protiletadlového raketového oddílu a praporu podpory ze Strakonic absolvovali tento týden na protiletadlové střelnici Březina ve vojenském újezdu Hradiště na Karlovarsku bojové střelby z protiletadlových raketových kompletů S-10M2D a S-2M. Během střeleb, při kterých vojáci odpálili na různé typy terčů pět desítek řízených střel, je navštívil náčelník Generálního štábu Armády ČR generálporučík Aleš Opata.

Řídící bojových střeleb major Petr Řezníček velí: „Do palebného postavení vpřed!“ Bojové vozidlo S-10M2D se přesouvá na palebnou čáru. Je veleno k pohotovosti jedna. Operátor zvedá nástavbu do bojové polohy. „Cíl v sektoru vyhledat,“ zní povel majora Řezníčka. Operátor zapne napájení na raketu a vyhledává cíl. „Cíl na středu, vidím,“ hlásí o chvíli později.

„Cíl zničit!“ velí major Řezníček. Operátor stiskne tlačítko na pultu zamíření do první polohy. Na to se odklopí víko kontejneru rakety a hlaveň rakety začne aktivně sledovat cíl. Operátor se přesvědčí, že cíl je skutečně zachycen, a domáčkne tlačítko do druhé polohy. Následuje výstřel rakety. O několik sekund později je slyšet hlášení: „Cíl zničen, spotřeba jedna!“

Stříleli na různé terče

Podobné povely se tento týden častokrát ozývaly na protiletadlové střelnici Březina, a to při denních i nočních střelbách. Vojáci stříleli na různé typy terčů – pozemní světla, osvětlovací rakety nebo infrazářič, který za sebou na laně táhnul dálkově řízený bezpilotní prostředek.

Bojové střelby ze zbraňových systémů S-10M2D a S-2M absolvují vojáci zpravidla jednou ročně. „Jejich účelem je ověřit vycvičenost obsluh protiletadlových raketových kompletů, směn míst řízení palby a schopnosti velitelů v řízení palby jednotek,“ uvedl řídící střeleb major Petr Řezníček.

Důležitá je příprava

Při střelbách z protiletadlových kompletů ovšem zdaleka nestačí jen zmáčknout spoušť. Vojáci se na ně připravují soustředěným výcvikem. Aby byli vůbec připuštěni ke střelbám, musí úspěšně zvládnout přezkoušení. Samotným střelbám předchází i kontrola odpalovacích zařízení a raket, kterou provádí speciálně vyškolení vojáci a zaměstnanci vojenského zařízení z Nového Plesu. Důležitá je i spolupráce s příslušníky Střediska obsluhy výcvikového zařízení Hradiště. Odpálení rakety tak představuje jen vrcholek pyramidy činností, na kterých se podílí lidé z různých vojenských útvarů a zařízení.

Autoři

Štítky vojáci, Strakonice, protiletadlový raketový oddíl, střelba, Petr Řezníček, Aleš Opata, Generální štáb Armády České republiky, Karlovarský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do palebného postavení vpřed, znělo při bojových střelbách strakonických vojáků  |  Strakonicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.