Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Zábava, koncerty, výstavy, jarmark, přednášky a všude ryby. To jsou Vodňanské rybářské dny

Atraktivní program nejen pro rybáře, ale i pro širokou veřejnost opět nabídnou tradiční Vodňanské rybářské dny. Ty se konají každoročně vždy v květnu už dlouhých osmadvacet let a jejich pořadatelé mají návštěvníkům stále co nabídnout. Letos se konají od středy 23. května do soboty 26. května. A kromě zábavy se návštěvníci mohou na přednáškách a výstavách dozvědět více o rybách a rybářství, které má ve Vodňanech dlouholetou tradici.

V programu Vodňanských rybářských dnů si určitě každý najde to své, jak odborník, tak i laik. V jedné části jsou akce profesně orientovány na rybářskou veřejnost. Výzkumný ústav rybářský a hydrobiologický Jihočeské univerzity pořádá odborné konference či semináře na aktuální témata jak z produkčního, tak rekreačního rybářství.

Účastníci zde mají možnost setkat se s našimi předními odborníky, vyměňovat si vzájemně své zkušenosti, poznávat jiné obzory – prostě se radit, jak v tomto sektoru postupovat dál v souladu s rozvojem rybářství celé Evropské unie. Standardní součástí je i Den otevřených dveří v rybářské škole, což by mohlo velice zajímat především rodiče potenciálních studentů, a ve výzkumném ústavu.

Čtyřdenní program je nabitý

Vodňanské rybářské dny, které pořádají Fakulta rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity České Budějovice, Střední rybářská škola a Vyšší odborná škola vodního hospodářství a ekologie a Město Vodňany,  se zaměřují i na laickou veřejnost. Nabízí zábavní akce, nicméně vždy s konkrétním rybářským podtextem.

Nechybí společenský večer s programem tradičně doplněný nabídkou ochutnávky rybích pokrmů jako podpory konzumace našich ryb. V sobotu se pak na vodňanském náměstí koná rybí trh a jarmark, každoročně bohatě navštěvovaný a mimo jiné nabízející ryby živé, zpracované, uzené i smažené, stejně jako ryby okrasné do zahradních jezírek. Tento trh je vždy doprovázený bohatým kulturním programem, který běží až do večerních hodin a celá akce je zakončena již tradičním ohňostrojem. Součástí je Blanice music festival na sportovním areálu.

Mezitím probíhá i už tradiční setkání členů Spolku absolventů vodňanské rybářské školy, v Městské galerii je možné shlédnout výstavy obrazů s tématickou orientací na rybářství a rybníky, za menší aktuální výstavkou je možno zajít do Městského informačního střediska – a zdaleka v neposlední řadě – Vodňanské rybářské dny nabízejí příležitost k osobním setkáním, k diskuzím nad problémy současného rybářství, ke kontaktům dávno se nepotkaných známých, k přemýšlení nad naším vztahem k rybám a jejich konzumu.

Rybářství má ve Vodňanech tradici

Proč právě Vodňany udržují tradici rybářských dnů? Odpověď je nasnadě; původně svobodné královské město se může pyšnit svým vlastním rybničním hospodařením už přes půl tisíciletí, více než devadesát let zde působí rybářská škola s pověstí vysoké odborné úrovně, svým způsobem ojedinělá v celé Evropské unii, přes padesát let zde sídlil Výzkumný ústav rybářský a hydrobiologický Jihočeské univerzity – vědecká rybářská instituce známá svými výsledky i daleko za hranicemi České republiky a v současné době Fakulta rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity České Budějovice.

To je nesporně profesní koncentrace dávající plné oprávnění k pořádání Vodňanských rybářských dnů a k prezentaci českého rybářství patřícího mezi stabilizované a respektované sektory národního hospodářství, navíc produkujícího rybí maso jako nezastupitelnou součást zdravé výživy.

Pořadatelé Vodňanských rybářských dnů proto zvou do Vodňan všechny, kteří se, spolu se zábavou, chtějí o rybách dovědět něco navíc, na odborné i laické akce této v rámci této tradiční události.

Tisková zpráva

Štítky společnost, zábava, ryby, program, výstava, jarmark, škola, Vodňany, přednáška, tradice, koncert, výzkumný ústav, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Evropská unie, Fakulta rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity, České Budějovice, Střední r

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zábava, koncerty, výstavy, jarmark, přednášky a všude ryby. To jsou Vodňanské rybářské dny  |  Strakonicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.