Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Armádní elektrotechnici se připravovali ve Strakonicích na zkoušky odborné způsobilosti

Pět desítek příslušníků z několika vojenských útvarů a zařízení Armády ČR se tento týden v posádce 25. protiletadlového raketového pluku ve Strakonicích připravovalo na zkoušky odborné způsobilosti v elektrotechnice. Ty se konají již příští měsíc a jejich úspěšné absolvování je podmínkou k tomu, aby se vojáci mohli nadále věnovat své profesi.

Podobné kurzy organizují příslušníci strakonického střediska metrologie a technického dozoru dvakrát do roka. Většinou se jich účastní kolem třiceti osob. „Kromě pracoviště v Lázních Bohdaneč jsme jediným útvarem, který má zavedený systém přihlašování přes stránky Agentury logistiky. Školení, která nabízíme, jsou tak více vidět. Máme i kladné reference na naši činnost,“ objasnil zvýšený zájem kapitán Ladislav Lukavský, velitel střediska metrologie a technického dozoru.

Elektronický systém přihlašování má i další výhody. „Přihlášku musí každému zájemci schválit jeho velitel. Ten je pak prostřednictvím e-mailu informován o tom, že vyslal vojáka na školení, a tím tak splnil jednu ze svých povinností. Tento systém může velitelům, na které je delegováno velké množství úkolů, alespoň trochu usnadnit život,“ zmínil další ze strakonických metrologů praporčík Václav Kučera.

Zkoušky skládají každé tři roky

Vojáci po vykonání zkoušky obdrží osvědčení o odborné způsobilosti. To platí tři roky a po jejich uplynutí musí znovu absolvovat přezkoušení. Technici, pracující s elektrickými zařízeními, musí mít také poměrně hluboké znalosti v oblasti zákonů, vyhlášek a norem ČSN. „Většina lidí se v běžném pracovním životě zabývá jen úzkou částí z této široké problematiky. Málokdo stačí ještě sledovat změny v legislativě. Snažíme se tak vojákům ulehčit přípravu na přezkoušení,“ uvedl kapitán Lukavský.

Průměrná úspěšnost se při zkouškách pohybuje mezi padesáti až osmdesáti procenty. „Je nutné k tomu přistoupit zodpovědně. Kdo si říká, že zkouška je od slova zkusit, nemá šanci uspět,“ varoval praporčík Kučera.

Praxe pomáhá vstřebat teorii

Kromě náročné teorie absolvovali vojáci během kurzu i praktickou část. „Ačkoliv není povinná při školení vyhlášky padesát, podle paragrafu šest a sedm, osvědčila se nám. Praktická cvičení pomáhají vojákům lépe pochopit probíranou tématiku,“ dodal praporčík Kučera.

Jeho slova potvrdil i jeden z účastníků kurzu rotmistr Jan Špilauer. „Určitě je lepší si danou věc prakticky vyzkoušet a vidět na vlastní oči. Výuku to zároveň osvěží. Největším přínosem je to samozřejmě pro nováčky, kteří v tomto oboru teprve začínají,“ zhodnotil příslušník 53. pluku průzkumu a elektronického boje.

Autoři

Štítky vojáci, Strakonice, Armáda České republiky, Václav Kučera, Lázně Bohdaneč

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Armádní elektrotechnici se připravovali ve Strakonicích na zkoušky odborné způsobilosti  |  Strakonicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.