Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Blatenská ryba pokutu od veterinářů kvůli ptačí chřipce nedostala

Jihočeští veterináři ukončili správní řízení s firmou Blatenská ryba, v jejíž chovech byla loni ptačí chřipka. Firma pokutu nedostala, neprokázalo se, že její zaměstnanci porušili zásady biosecurity, tedy ochrany před negativními vlivy spojenými se zavlečením nebo rozšířením nemocí zvířat, rostlinných škůdců nebo invazivních druhů.

Z preventivních důvodů kontrolují veterináři chovy i letos v zimě. „Nepodařilo se nám prokázat zavinění pracovníků Blatenské ryby, abychom mohli říci,že bylo z titulu jejich činnosti porušeno biosecurity chovu. Celá záležitost byla odložena, správní řízení je uzavřeno,“ řekl ředitel jihočeské veterinární správy František Kouba.

Společnost Blatenská ryba v Blatné na Strakonicku, kde veterináři loni v zimě zlikvidovali kvůli ptačí chřipce téměř 60  tisíc násadových vajec a utratili přes 27 tisíc kachen, neobnovila chov chovných kachen. Chtěla je dát do hal, ale nemá tak velkou kapacitu. Firma ale obnovila chov kachen jatečných, ve čtyřech halách jich má 30 tisíc. Podle ředitele společnosti Jiřího Bláhy Blatenská ryba dostala od státu kompenzace necelé čtyři miliony korun. 


Šéf Blatenské ryby Jiří Bláha koncem ledna loňského roku před halou na farmě Řitovíz u Blatné, kde museli kvůli ptačí chřipce vybít chované kachny. 

V jižních Čechách bylo loni jedenáct ohnisek ptačí chřipky, z toho tři ve velkochovech, ve čtrnácti případech byla nákaza u volně žijících ptáků. Kvůli ptačí chřipce musely být loni v kraji utraceny desítky tisíc kusů drůbeže, především kachny. Virus způsobil chovatelům v kraji škody za miliony korun. Předtím se virus v kraji objevil v roce 2006, ale nedostal se do chovů. Rovněž tehdy trvala ochranná opatření asi dva měsíce.

„V roce 2006, kdy tady byla ptačí chřipka ve velkém rozsahu, byl to virus H5N1, který byl přenosný na člověka, a my jsme museli kolem každého kusu volně žijícího ptáka vyhlásit ochranná pásma tak jako v loňském roce. Toto období začalo tehdy začátkem března, a když to srovnávám, tak to počasí bylo obdobné jako v letošním roce: v lednu bylo teplo, v únoru bylo teplo, pak začaly mrazy a v březnu byly mrazy a byla ptačí chřipka. To, že je relativně klid, nás nenechává v klidu, uvedl Kouba.

Veterináři i letos preventivně kontrolují chovy. Co se týče biosecurity, dělají osvětu, aby měli zabezpečené chovy. „Děláme osvětu i u drobnochovatelů a nabádáme je prostřednictvím agrární komory a chovatelských svazů, aby měli zabezpečené chovy, aby se zejména krmení nedostalo do prostředí, kde by měl přístup volně žijící pták,“ podotkl František Kouba.

Ptačí chřipka se v České republice začala šířit loni začátkem ledna. Nákaza zasáhla i řadu jiných států v Evropě. Přenos tohoto typu ptačí chřipky na člověka se zatím neprokázal.

Autoři | Foto Alžběta Lafatová

Štítky Blatenská ryba, kachna, veterinář, ptačí chřipka, veterinární lékař, ryby, Jiří Bláha, Blatná, okres Strakonice, Agrární komora České republiky, Evropa, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Blatenská ryba pokutu od veterinářů kvůli ptačí chřipce nedostala  |  Strakonicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.