Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Podklady pro demolici domu v Lenoře odevzdá statik zítra

Zprávu, na jejímž základě bude povolena demolice domu, který ve čtvrtek v Lenoře na Prachaticku poničil výbuch a požár, odevzdá statik na stavební úřad ve Volarech zítra. Informaci včera řekl starosta obce Antonín Chrapan. V Lenoře včera skončil úklid okolí zničeného domu. Asi stovce dobrovolníků trval dvě hodiny. Zároveň pokračují opravy sousedních domů, které museli jejich obyvatelé ve čtvrtek také opustit. První by se mohli vrátit zpět už dnes.

Zničený dům byl jedním ze tří domů stojících v bloku. „V bytovce číslo 33, to je ta nejvzdálenější, už je elektřina a voda. Ještě se zadělávají poslední okna a není topení. Vypadá to, že by tam od dnešního dne mohli bydlet,“ řekl starosta. Dům má šest bytů, stejně jako prostřední stojící v těsné blízkosti zničeného objektu. „V jeho polovině budou práce určitě alespoň na 14 dní. Lila se tam voda, aby požár nepřeskočil, zdi jsou mokré, bude to chtít větší opravy,“ řekl starosta.

Oba vedlejší domy jsou podle statika v pořádku. Zničený dům odborná firma strhne. „Statik bude po celý víkend zpracovávat zprávu, kterou předá zítra na stavební úřad do Volar. Tam mi slíbili, že se budou snažit dát co nejdřív demoliční rozhodnutí,“ řekl Chrapan.

Podklady pro demolici domu v Lenoře odevzdá statik zítra

Zprávu, na jejímž základě bude povolena demolice domu, který ve čtvrtek v Lenoře na Prachaticku poničil výbuch a požár, odevzdá statik na stavební úřad ve Volarech zítra. Informaci včera řekl starosta obce Antonín Chrapan. V Lenoře včera skončil...

O stržení domu zničeného výbuchem se podle něj postará obec ve spolupráci s Jihočeským krajem, majitelé bytů ho hradit nebudou. Zda budou na demolici stačit dva miliony korun, které slíbil uvolnit ze svých rezerv Jihočeský kraj, starosta zatím nedokáže odhadnout. O obnově nemovitosti na stejném místě se podle něho neuvažuje. „Zatím máme představu, že rodiny půjdou někam do bytů. Koupí si byt, nebo nějaký malý baráček. Na stejné místo zatím nikdo nechce,“ řekl starosta.

Pomoci uklízet především rozbité zdivo, sklo a zbytky oken přišli včera lenorští dobrovolní hasiči i jejich kolegové z Vlachova Březí. Pomáhali také lidé z Volar nebo ze Strážného. „Od 9:00 do 11:00 bylo všechno uklizené. Počítal jsem, že lidé budou ochotni pomoci, ale ne, že jich bude tolik. Jsem za to hrozně rád,“ řekl starosta na adresu dobrovolníků.

Podle místních stojí za událostí jeden z obyvatel domu,Jaroslav F,. který prý v domě rozmístil plynové lahve, polil je benzinem a zapálil. Mladá fronta Dnes uvedla, že možný pachatel byl podivín, který zažaloval své sousedy, že údajně při správě domu podvádějí. Soud se měl konat příští středu v Prachaticích. Hasiči i policisté stále případ vyšetřují.

Autoři | Foto hzsjck.cz

Štítky neštěstí, správa, výbuch, Lenora, demolice, dům, Volary, okres Prachatice, Jihočeský kraj, Mladá fronta

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podklady pro demolici domu v Lenoře odevzdá statik zítra  |  Prachaticko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.