Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V jihočeských Chlumanech evakuovali hasiči kvůli dešti 15 lidí

Jihočeští hasiči měli v sobotu večer až do půlnoci 30 zásahů kvůli prudkému dešti. V Chlumanech na Prachaticku evakuovali 15 lidí, jejich domy zalila voda z rozvodněného potoka a z rybníka. Hasiči čerpali vodu ze sklepů, odklízeli stromy.

V Chlumanech se lidé, kterým voda zalila domy, ubytovali u sousedů. Hráz rybníka se neprotrhla. Jedna vytopená rodina odjela do Volar. „Dvě rodiny se mohly vrátit v noci domů, protože voda opadla. Záplavy byly na dvě části: potok vytopil dvě rodiny, ty ale nebyly evakuované, ty si to ještě rychle vyklidily. Ale hráz rybníka způsobila, že se evakuovaly tři rodiny. Hráz ale nepraskla a mohly se vrátit domů," řekla starostka obce Kateřina Pudivítrová. Dalším lidem v Chlumanech způsobil prudký déšť škody na zahradách.

Jihočeští hasiči měli nejvíce práce v sobotu po 21:00. Pětkrát čistili silnice od naplavené zeminy a bahna, například v obcích Čkyně, Žárovná a Radhostice. Třináctkrát čerpali vodu ze sklepů a ucpaných kanálů, v Netolicích, Vitějovicích, Lazišti i jinde. Odklízeli popadané stromy, monitorovali potoky.

Podle meteorologů bude dnes v jižních Čechách zataženo až oblačno, místy déšť nebo přeháňky, ojediněle bouřky. Srážky budou postupně ustávat a oblačnost ubývat. Nejvyšší denní teploty budou 21 až 24 stupňů.

Autoři | Foto Jana Kroneislová

Štítky počasí, Jihočeský kraj, hasiči, rybník, potok, rodina, okres Prachatice, Volary, Čkyně, Žárovná, Radhostice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V jihočeských Chlumanech evakuovali hasiči kvůli dešti 15 lidí  |  Prachaticko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.