Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Památkáři začali opravovat vimperský zámek, investují 110 milionů

Jihočeští památkáři začali opravovat zámek ve Vimperku. Stavební práce v tomto místě jsou nejrozsáhlejší za posledních 160 let. Na obnovu Horního zámku získali přes 110 milionů korun evropských dotací z IROP. Na proměnu Dolního zámku zažádali o několik desítek milionů korun z ministerstva kultury, pokračují projekční práce a restaurátorský průzkum. Cílem je zrekonstruovat celý areál.

Památkáři převzali vimperský zámek v roce 2015 a hned začali připravovat obnovu areálu, jejíž první etapa začala. „V této chvíli usilujeme o získání dalších financí z programu ministerstva kultury, v řádech několika desítek milionů korun, na obnovu Dolního zámku,“ uvedla generální ředitelka Národního památkového ústavu Naďa Goryczková. Podle mluvčí jihočeských památkářů Markéty Slabové mají památkáři peníze na obnovu Dolního zámku přislíbené.

Když zámek převzali, byl ve špatném stavu, kvůli nedostatečné údržbě v posledních desetiletích. Obnova Horního zámku za více než 110 milionů korun potrvá do konce roku 2020. Zahrnuje přeložení nevyhovujících vodovodních a elektrických sítí, obnovu několika fasád i vznik prohlídkové trasy a návštěvnického zázemí. Větší a modernější budou i expozice Muzea Vimperska, které je součástí zámku. „Už od roku 2021 by se tak zámek měl stát atraktivním turistickým cílem pro návštěvníky Šumavy a Pošumaví,“ uvedl ředitel jihočeských památkářů Petr Pavelec.

Nyní jsou na mnoha místech rozebrané podlahy, dělníci vybourávají vybrané novodobé příčky a zazděné průchody mezi místnostmi. Na nádvoří je vyhloubená vodovodní šachta i příkop, kam se uloží vodovodní potrubí.

Autoři | Foto zamek-vimperk.cz

Štítky památky, Vimperk, zámek, rekontrukce, památková péče, Naděžda Goryczková, Národní památkový ústav, Dolní zámek Skalná

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Památkáři začali opravovat vimperský zámek, investují 110 milionů  |  Prachaticko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.