Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Vltava se na Prachaticku vylila z břehů. Hasiči museli evakuovat vodácký kemp

Na Prachaticku u Soumarského mostu museli dnes, ve středu 13. června, zasahovat hasiči. Kvůli vydatným dešťům totiž stoupla hladina Vltavy na dva metry a řeka se rozlila do okolí. Evakuován musel být například kemp u Lenory. Žádné další závažnější zásahy ale jihočeští hasiči neevidují.

„Hladina Vltavy se dostala k jednomu metru už v úterý dopoledne. Kvůli vydatnému dešti ale nadále stoupala a v noci překročila hranici dvou metrů,“ uvedl Jan Švarc ze šumavského národního parku. Podle něj je splouvání řeky v tomto stavu nebezpečné. „Stejné to bude podle mě i ve čtvrtek a pátek. Snad v sobotu se stav zlepší,“ uvedl.

Ve středu ráno museli hasiči na Prachaticku evakuovat zaplavený kemp u Lenory. Podle mluvčí jihočeských hasičů Venduly Matějů šlo osm lidí, nikdo ale nebyl naštěstí zraněn. „Zhruba před šestou ráno jsme dostali oznámení o zatopení kempu. Bydleli tam rodiny a vzhledem k tomu, že byly zaplavené příjezdové cesty, nemohly se z kempu dostat. Evakuovali jsme je proto na člunech,“ upřesnila Matějů.

Na místě zasahovali profesionální hasiči z Prachatic a dobrovolné jednotky z Lenor a Volar. „Žádné další závažnější potíže v kraji neevidujeme. Samozřejmě od rána zasahujeme, vyjížděli jsme zhruba k patnácti jednotlivým případům, ale jde spíš o spadlý stom nebo čerpání vody ze sklepa,“ ujistila Matějů.

Zvýšení hladiny řek způsobila silná bouřka, která zasáhla oblast Šumavy především v první polovině úterní noci. „Například v Bučině u Kvildy spadlo za hodinu šedesát milimetrů vody,“ uvedl hydrolog Tomáš Vlasák. Dodal, že se jednalo o silné lokální bouřky, které by však více neměly mít vliv na další případné stoupání hladin řek. „Očekáváme, že v průběhu dneška budou ty hodnoty klesat,“ řekl.

Meteorologové očekávají, že pršet bude nadále i dnes, ale nespadnou tak velké objemy vody. K večeru by srážky měly ustávat. Výstraha před nebezpečím povodní platí pro Jihočeský kraj až do dnešních 16 hodin.

Foto Facebook SDH Lenora

Štítky hasiči, Lenora, Vltava, déšť, povodeň, evakuace, Prachaticko, Soumarský most, okres Prachatice, Jan Švarc, Národní park Šumava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vltava se na Prachaticku vylila z břehů. Hasiči museli evakuovat vodácký kemp  |  Prachaticko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.