Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Jelena Standu už převezli ze Šumavy do lánské obory

Jelen, který na začátku února v návštěvnickém centru u Kvildy na Prachaticku zranil turistu, byl dnes bez komplikací převezen z návštěvnického centra Kvilda Národního parku Šumava do obory v Lánech. Nyní je zvíře v aklimatizační obůrce samo. Jelenovi kvůli napadení turisty hrozilo utracení, proti čemuž se zvedla vlna nevole, vznikla i petice. V návštěvnickém centru Kvilda bude Národní park dělat technická opatření, mezi návštěvníky a jeleny bude bariéra.

Přesun jelena do výběhu poblíž prezidentského zámku vyjednal ministr životního prostředí Richard Brabec . „Na začátku tohoto týdne shodil jelen paroží. Ředitel lánské obory přislíbil, že jelen bude mít v Lánech krásný život, nebude dán do obory, kde se střílí. V této chvíli je v aklimatizační obůrce sám, aby viděli jeho chování,“ řekl mluvčí Národního parku Šumava Jan Dvořák. 

Po určité době bude jelen vpuštěn do obory, která by měla být přístupná veřejnosti. Zvíře je v majetku lánské obory. Národní park Šumava zajistil jeho uspání a převoz, které měli na starosti lidé s příslušným oprávněním. Při převozu kontroloval jelena veterinář. „Naplnila se dohoda mezi Národním parkem Šumava a Lánskou oborou,“ dodal Dvořák.

Jelen žil v návštěvnickém centru u Kvildy na Prachaticku. V areálu mohou lidé sledovat jelení zvěř z bezprostřední blízkosti, aniž by jim v tom bránily bariéry. Začátkem února jeden ze 13 jelenů, kteří v návštěvnickém centru žijí, zranil turistu. Nezpůsobil mu vážný úraz.

Správa šumavského národního parku nejprve uvažovala o usmrcení zvířete. Proti záměru záhy vznikla petice, kterou od středy do dneška podepsalo na 30 tisíc lidí. Šumavský park proto začal hledat řešení, kam by šlo zvíře umístit.

Park přijme ohledně výběhu jelenů nová opatření. Lidé se nadále volně dostanou k jelenům, ale vznikne bariéra. „Ještě to technické řešení dáváme dohromady. Bariéra bude mezi lidmi, kteří procházejí částí výběhu, a mezi jeleny. Bude ale taková, že lidé budou moci stále bez problémů pozorovat chování jelenů v té obůrce,“ řekl Dvořák. V části, která bude pro návštěvníky volně průchozí, budou komentované prohlídky.

Národní park Šumava chystá i novinku ohledně jelenů žijících volně v přírodě. Stanoví území o rozloze sedm tisíc hektarů, na kterém se nebude lovit jelení zvěř. Plocha vznikne poblíž hranic s Bavorským lesem, kde žije smečka vlků, kteří jsou predátorem jelena. Park tak chce vlkům poskytnout prostor, ve kterém nebudou mít jiného loveckého konkurenta. Zákaz lovu jelení zvěře začne platit od nové sezony, která začíná v srpnu.

Autoři | Foto Facebook NP Šumava

Štítky jelen, Kvilda, nebezpečný jelen, zraněný turista, Lány, Národní park Šumava, Jan Dvořák, Šumava, okres Prachatice, Zámek Lány, Richard Brabec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jelena Standu už převezli ze Šumavy do lánské obory  |  Prachaticko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.