Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Jelen v šumavském návštěvnickém centru zranil turistu. Ochočené zvíře bude zastřeleno

Jelen z návštěvnického centra pro pozorování tohoto zvířete u Kvildy na Prachaticku před několika dny napadl jednoho z turistů. Šumavský národní park, který výběh zřídil, jelena utratí. Turista neutrpěl vážná zranění, vyvázl s několika pohmožděninami a podlitinami.

O incidentu informoval Klatovský deník. Nešťastnou událost potvrdil mluvčí Správy Národního parku Šumava Jan Dvořák. 

 „Turista se choval přesně podle předpisů. Nic neporušil, nesestoupil z vyznačené stezky," uvedl Dvořák. Dodal, že se ze strany jelena nedá hovořit ani o nějaké mimořádné agresi.

Podle mluvčího je zvíře už zvyklé na lidi a vyhledává jejich společnost. „Ale bohužel budeme muset přistoupit k tomu, že jelen bude utracen. Chování jelena je už tak nevyzpytatelné, že se nedá nic jiného dělat," uvedl Dvořák s tím, že jelen byl nejochočenější ze stáda, už absolutně ztrátil plachost. I proto už správa parku nechce dál otálet s jeho odstřelem.

Návštěvnické centrum pro pozorování jelena evropského, které zahájilo provoz v létě 2015, je kvůli incidentu momentálně pro veřejnost zavřeno. Dvořák uvedl, že správa šumavského parku chystá v areálu některé úpravy. „Jde nám o to, aby se v budoucnosti nic podobného neopakovalo," řekl mluvčí.

Výběh jelenů každoročně navštíví desítky tisíc turistů. Další podobnou atrakci nabízí Srní na Klatovsku, kde je výběh s vlky.

Autoři | Foto Facebook NP Šumava

Štítky jelen, napadení, turista, zranění, Šumava, Jan Dvořák, Jelena, okres Prachatice, Národní park Šumava, Kvilda, Správa Národního parku Šumava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jelen v šumavském návštěvnickém centru zranil turistu. Ochočené zvíře bude zastřeleno  |  Prachaticko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.