Počasí dnes14 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Bobista sjel na Kvildě do potoka a poranil si páteř. Do nemocnice ho transportoval vrtulník

Při jízdě na plastových bobech se dnes, v úterý 20. února, před polednem v Kvildě na Prachaticku vážně zranil muž, který vyjel ze sjezdové trati do potoka. Bobista si s největší pravděpodobností poranil páteř a do nemocnice ho transportoval vrtulník.

„Místo nehody je naštěstí vzdálené od naší stanice jen asi 300 metrů, takže jsme byli u zraněného v podstatě okamžitě. Jakmile jsme jej prohlédli, ihned jsme situaci a jeho zdravotní stav konzultovali s dispečinkem tísňové linky 155,“ uvedl zasahující člen Horské služby Šumava Václav Kouba. Dodal, že dispečink zároveň k nehodě poslal sanitní vůz Rychlé zdravotnické pomoci z Modravy.

Pro zraněného ale nakonec přiletěl vrtulník Letecké záchranné služby Armády České republiky z Plzně-Líní. „Jeho operátor si ode mne vyžádal přesné souřadnice místa, takže jsem je odeslal přes aplikaci Záchranka,“ podotkl Václav Kouba.

Členové Horské služby Šumava zatím zraněného zafixovali do vakuové matrace a po příjezdu sanitky jej šetrně přemístili do vozu. „Pak přiletěl vrtulník a pilot ho vzhledem k poslaným souřadnicím posadil hned vedle našeho skútru. Posádka si pak muže převzala a transportovala ho k dalšímu ošetření do Fakultní nemocnice v Plzni,“ doplnil Kouba.

„Musím jednoznačně říci, že spojení aplikace Záchranka přímo s Horskou službou přináší při záchraně zdraví a životů osob v nouzi jen pozitiva. Ostatně, dnešní akce je ukázka dalšího způsobu, jakým aplikaci můžeme využít – data z telefonu záchranáře jdou rovnou na dispečink zdravotnické záchranné služby,“ prohlásil k dnešnímu zásahu Michal Janďura náčelník Horské služby Šumava. Nezapomněl ovšem varovat sáňkaře a bobisty před riskantní jízdou.

Autoři | Foto horskasluzba.cz

Štítky horská služba, bobista, zranění, páteř, Kvildu, Kvilda, Václav Kouba, okres Prachatice, Šumava, Armáda České republiky, Fakultní nemocnice Plzeň, Modrava, nemocnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bobista sjel na Kvildě do potoka a poranil si páteř. Do nemocnice ho transportoval vrtulník  |  Prachaticko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.