Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Na Prachaticku se převrátila cisterna, která hasiče zaměstnala na dlouhých osmnáct hodin

Velmi náročný zásah mají za sebou jihočeští hasiči. Osmnáct hodil totiž likvidovali následky dopravní nehody u Podeřiště na Prachaticku, kde se převrátila cisterna převážející zhruba 28 tisíc litrů pohonných hmot. Řidič nákladní soupravy nezvládl jízdu na zasněžené kluzké vozovce a skončil mimo silnici, kde se převrátil. Při havárii se naštěstí nikdo nezranil a neunikly nebezpečné látky.

Dopravní nehodu, která se stala v sobotu 17. února po osmnácté hodině na silnici II číslo 122, v katastru obce Malovice, ve směru jízdy Podeřiště – Netolice, zavinil řidič nákladní soupravy Scanica s připojeným návěsem. „Ten při projíždění pravotočivé zatáčky, pokryté souvislou vrstvou ujetého sněhu, nepřizpůsobil rychlost jízdy svým schopnostem, vlastnostem vozidla, nákladu a zejména povětrnostním podmínkám - hustému sněžení. Vyjel vlevo mimo komunikaci, kde se souprava převrátila na levý bok," uvedla policejní mluvčí Martina Joklová. 

Při nehodě se naštěstí nikdo nezranil. Hmotná škoda na vozidle Scania činí odhadem 200 tisíc korun a na připojeném návěsu ve výši zhruba 150 tisíc korun.

Hasičům nehoda zabrala náročných osmnáct hodin

Ale protože cisterna převážela zhruba 28 tisíc pohonných hmot, na místě dopravní nehody zasahovai jak profesionální hasiči z Prachatic, dobrovoní hasiči z Netolic, tak i Chemická jednotka Hasičského záchranného sboru České Budějovice. Kontrolu vozidla přijel na místo udělat i bezpečnostní technik poškozené firmy s jednotkou podnikových hasičů, který potvrdil, že k úniku žádných nebezpečných látek nedošlo.

„Hasiči okolo cisterny rozmístili záchytné vany a připravili se na přečerpávání. Náhradní cisterna z Prahy přijela k nehodě po 23. hodině. Začalo přečerpávání nejprve z ležící cisterny. Tak byla část nafty a benzínu odčerpána. Když už nebylo možné další litry odčerpávat, museli hasiči společně s vyprošťovací firmou převrátit cisternu zpět na kola. Pak teprve šlo odčerpat zbytek," popsala náročný zásah mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů.

Hasiči u nehody zasahovali až do nedělního odpoledne. Za přibližně osmnáct hodin zásahu se několikrát na místě vystřídali. „Náročnost zásahu spočívala nejen v jeho dlouhém trvání, ale v podmínkách, ve kterých hasiči museli pracovat. Práci jim komplikoval padající sníh a teplota, jež se pohybovala pod bodem mrazu," podotkla Matějů.

Autoři | Foto Policie ČR

Štítky nehoda, cisterna, pohonné hmoty, hasič, policie, okres Prachatice, havárie, dopravní nehoda, Podeřiště, Netolice, Scania, Malovice, Hasičský záchranný sbor, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Prachaticku se převrátila cisterna, která hasiče zaměstnala na dlouhých osmnáct hodin  |  Prachaticko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.