Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

VIDEO: Za dvojnásobnou vraždu na Písecku padly výjimečné tresty

, aktualizováno 1. srpna 2019, 12:00

Krajský soud v Českých Budějovicích dnes vynesl rozsudek v případu dvojnásobné vraždy, ke které došlo loni v lednu na Písecku. U soudního líčení, které začalo v devět hodin ráno, padly dva výjimečné tresty. Ján Moncoľ odcházel od soudu s 27 lety a Michaela Krajčová s 28 lety za mřížemi.

K dvojnásobné vraždě došlo v neděli 7. ledna loňského roku v obci Dobešice v části Pazderna na Písecku. Těla rodičů našel syn o den později. Na místo ihned vyjela služba kriminální policie, která začala tento brutální případ vyšetřovat. Na základě svědectví se policistům podařilo získat stopu, která vedla k muži a ženě ze Slovenska. O měsíc později policisté dvojici vypátrali na severovýchodě Rumunska.

Žena měla k zavražděným velmi blízký vztah. Brali ji jako svoji dceru, měli ji u sebe jednu dobu dokonce i ubytovanou a zaměstnali ji ve své firmě. Čin byl tak podle všeho dlouhodobě plánovaný a také podrobně připravovaný.

Dvojice obětem zasadila přes dvacet bodných ran. „U poškozeného vznikla zranění zaživa. Dobře si uvědomoval, v jaké situaci se nachází. Pociťoval extrémní strach, umíral několik minut. Všechny okolnosti naplňují znaky zvlášť trýznivého způsobu vraždy,“ uvedla soudkyně Olga Smrčková.

Vrazi si z mobilheimu odnesli klíč k trezorku se 400 tisíci, který vzali v jiném bytě

Obviněná žena po celou dobu odmítala vypovídat, naopak muž, který už za sebou má trestnou činnost, částečně spolupracoval. Celý spis k případu má čtrnáct svazků a tři tisíce listů.

 „Ani jeden z obžalovaných netrpí duševní chorobou. Mohli rozpoznat nebezpečnost svého jednání,“ řekla Smrčková. Soud poslal muže i ženu do věznice se zvýšenou ostrahou.

U soudu dnes byla i vrchní komisařka Renáta Miková, která byla s rozsudkem spokojená. „Byla to opravdu jedna z nejbrutálnějších vražd, kterou jsem za svou kariéru zažila. U Moncoľa byl náznak lítosti, ale u Krajčové vůbec,“ uvedla komisařka.

Českobudějovický krajský soud navíc dnes Moncoľovi a Krajčové nařídil, aby jako nemajetkovou újmu uhradili 4,6 milionu korun. Jedná se o peníze pro děti a příbuzné zavražděných. Oba vrazi navíc od soudu odcházeli s vyhoštěním na dobu neurčitou.

Foto Jan Pešek

Štítky vražda, Písecko, trest, policie, soud, okres Písek, České Budějovice, Olga Smrčková, Slovensko, Rumunsko, Pazderna, Dobešice, výjimečný trest

VIDEO: Za dvojnásobnou vraždu na Písecku padly výjimečné tresty  |  Písecko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.