Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Vesnicí roku Jihočeského kraje 2019 jsou Čejetice. Druhé místo obsadily Albrechtice nad Vltavou a třetí skončil Plav

Čejetice na Strakonicku se staly Vesnicí roku Jihočeského kraje 2019. Tuto zprávu i s gratulací zatelefonoval dnes náměstek hejtmanky Pavel Hroch starostce Ivaně Zelenkové. Pro obec s 915 obyvateli je to premiérový titul.

Moment překvapení se u starostky rázem proměnil ve velkou radost. „Je to velice milá zpráva a moc děkuji porotě, že ocenila naši práci. Zároveň chci poděkovat všem našim občanům, kteří se na tomto úspěchu podíleli. Nyní nás čeká příprava na celostátní kolo, kterou rozhodně nepodceníme. Chceme důstojně reprezentovat Jihočeský kraj,“ sdělovala své dojmy po telefonu Zelenková.

Za držitelem vítězné Zlaté stuhy obsadily stříbrnou příčku Albrechtice nad Vltavou na Písecku a bronz si odnesl Plav na Českobudějovicku. Kromě plaket první tři obce získají rovněž finanční odměnu, jejíž výše zatím není stanovena.

Do letošního 25. ročníku této soutěže se přihlásilo celkem 25 obcí, tedy o sedm více než loni. A z pohledu krajů nejvíce v republice. Z toho sedm z Českobudějovicka, pět z Písecka a Prachaticka, čtyři ze Strakonicka, tři z Táborska a jedna z Jindřichohradecka.

Akce nadregionálního významu - Rekonstrukce bitvy u Sudoměře

„Čejetice získaly titul za realizaci zásadních investičních a infrastrukturních projektů v obci a místních částech. Za založení tradice pořádání akce nadregionálního významu - Rekonstrukce bitvy u Sudoměře. Za bohatý společenský a kulturní život. Za péči o vesnickou pospolitost. Za dlouhodobou úspěšnou spolupráci a podporu místních podnikatelských subjektů a vytváření podmínek pro venkovskou turistiku,“ vyjmenoval Hroch hlavní důvody, proč se letos rozhodla 10členná hodnotící komise právě pro tuto ves.

Podle náměstka hejtmanky je i díky soutěži o Vesnici roku jihočeský venkov nejen stále krásnější, ale i kvalitním místem pro život a nikoli jen nějakým skanzenem. V souvislosti s tím Hroch připomněl, že letos uvolní kraj v rámci Programu na obnovu venkova 110 milionů korun, tedy tradičně jednu z nejvyšších částek v České republice.

Slavnostní vyhlášení Vesnice roku Jihočeského kraje je pak na programu 9. srpna ve vítězné obci – Čejeticích. Ta zároveň postupuje do celostátního finále, jehož výsledky budou známy 14. září.

Tisková zpráva | Foto Jana Kroneislová

Štítky Vesnice roku Jihočeského kraje, Čejetice, ocenění, Jihočeský kraj, Plav, Albrechtice nad Vltavou, Pavel Hroch, Ivana Zelenková, okres Strakonice, okres Písek, okres České Budějovice, Sudoměř

Vesnicí roku Jihočeského kraje 2019 jsou Čejetice. Druhé místo obsadily Albrechtice nad Vltavou a třetí skončil Plav  |  Písecko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.