Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Mezi nejrizikovější úseky v jižních Čechách patří dvě silnice na Hradec nebo hlavní tah na Písek

Silnice I/34 (výjezd z Třeboně na Jindřichův Hradec) nebo hlavní silnice I/20 u Protivína. To je jen malý výčet nejnebezpečnějších úseků v Jihočeském kraji. Automapa Allianz, která tyto úseky vyhodnocuje, se neřídí počtem smrtelných nehod, ale poukazuje na úseky, které jsou, bez ohledu na to, kolik tam bylo závažných nehod v jednom momentu, rizikové pro danou oblast.

Nejnebezpečnějším úsekem Jihočeského kraje zůstává silnice I/34 (výjezd z Třeboně na Jindřichův Hradec). Na druhém místě je opět Jindřichohradecko, tentokrát silnice I/34 v Jarošově nad Nežárkou. Třetí místo obsadila hlavní silnice I/20 u Protivína.

Kdo by si ale myslel, že úseky se do mapy zařazují podle počtu smrtelných nehod, byl by na omylu. „Jako příklad uvedu „diskotékovou nehodu“, při které by třeba v jednom autě zemřeli čtyři lidé. V tomto případě by vyšlo, že tento úsek je bezkonkurenčně nejhorší, protože tam byli čtyři mrtví. To o tom samotném úseku ale nic neříká. Jde pouze o náhodu,“ uvedl tiskový mluvčí Allianz pojišťovny Václav Bálek.

Nově jsou do automapy zařazeny úseky, které byly nejrizikovější v loňském roce. Jde o silnici I/4 u Drhovle na Písecku, kde se loni v listopadu stala tragická nehoda, při které zemřeli 4 lidé, celorepublikově je tento úsek na druhém místě. Dále silnice I/4 Strunkovice nad Volyňkou a I/19 u Opařan.

„Naše metodika je postavena na oficiálních statistikách nehodovosti. Základní podmínkou pro zařazení konkrétního místa do automapy jsou alespoň dvě na sobě navzájem zcela nezávislé dopravní nehody s těžkými zdravotními následky nebo smrtí v daném časovém období, mezi nimiž nebyla vzdálenost větší než 100 metrů. Roli hraje i počet a závažnost dalších zdravotních následků,“ popsal Václav Bálek.

Většinou jde o rovné úseky, kde si řidiči řeknou, že se nemůže nic stát. „Tyto úseky jsou nebezpečné v tom, že řidiče lákají například k předjíždění a to i v případě, že tam je plná čára. Není to vůbec o kritických křižovatkách, kde by někdo jel na červenou nebo nedal někomu přednost,“ dodal Bálek

Foto pcr.cz, allianz.cz

Štítky automapa, nehody, riziková místa, jižní Čechy, silnice, Jihočeský kraj, Jindřichův Hradec, Písek, Třeboň, Allianz, Protivín, okres Jindřichův Hradec, Jarošov nad Nežárkou

Mezi nejrizikovější úseky v jižních Čechách patří dvě silnice na Hradec nebo hlavní tah na Písek  |  Písecko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.