Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Vzniku památníku v Letech bude předcházet archeologický průzkum

V Letech u Písku, kde za války stával koncentrační tábor pro Romy, vznikne památník romského holokaustu. Ještě před demolicí vepřína a vznikem památníku se tam uskuteční archeologický průzkum. Firma Agpi z vepřína odvezla ve středu 14. března posledních 330 prasat.

Archeologický výzkum

„Památník bude spravovat Muzeum romské kultury v Brně, které nyní připravuje výběrové řízení na archeologický výzkum,“ uvedla ředitelka muzea Jana Horváthová.

Po veřejném výběrovém řízení se na místo dostanou archeologové. „Měli by tam strávit dva až tři měsíce,“ informovala Horváthová. Kromě toho se konají veřejné diskuze o budoucí podobě památníku. První debata se uskutečnila na počátku března ve spolupráci s neziskovou organizací Romea, druhá bude dubnu za účasti romské i majoritní veřejnosti přímo v místě vepřína. Podle Horváthové se mohou zájemci zapojit i do diskuze prostřednictvím formuláře na webových stránkách, kde muzeum sbírá podněty k památníku.

Podoba památníku

V místě vznikne připomínka bývalého tábora. Propojí současnou kulturní památku Lety, kterou tvoří repliky tří dřevěných baráků, a sochy od akademického sochaře Zdeňka Hůlky stojící v místě hromadných hrobů. „Dále chceme vybudovat infocentrum s výstavním prostorem, kde by návštěvníci získali informace o takzvaném cikánském táboře a romském holokaustu,“ řekla Horváthová. Podle ní je těžké odhadnout, kdy se práce uskuteční. „Jakékoliv demolici a výstavbě musí předcházet architektonická soutěž, ze které vyjde budoucí podoba památníku s ohledem na omezenější finanční prostředky,“ dodala Horváthová.

Finanční stránku řeší ministerstvo kultury, které muzeum zřizuje. „Předpokládáme, že ze stavebních prací bude nutná demolice části vepřína, terénní úprava místa i výstavba infocentra s malou expozicí, kde chceme vystavit i archeologické nálezy z místa tábora,“ informovala Horváthová. Dodala, že první úpravy by mohly začít v příštím roce.

Norsko chce přispět na vznik památníku 

Jedná se o podpoře z takzvaných norských fondů ve výši jednoho milionu eur (asi 25 milionů korun), informovala mluvčí ministerstva kultury Simona Cigánková. „My si této iniciativy a zájmu opravdu velice vážíme,“ doplnila Cigánková.

Likvidace vepřína

Vepřín o rozloze 7,1 hektaru se stavěl od roku 1972. O vykoupení vepřína a vybudování důstojného pietního místa se mluvilo přes 20 let.

Firma Agpi vepřín ve středu 14. března vyklidila a odvezla z něj posledních 330 prasat. Původně jich v areálu bylo asi třináct tisíc. Firma zvířata postupně vozila na jatka masokombinátů v Písku, Plané nad Lužnicí a Příbrami. Dvě nákladní auta, v nichž byla prasata ve třech patrech, poslední zvířata odvezla do masokombinátu Planá nad Lužnicí. Stát vepřín koupil za 450,8 milionu korun. „Firma zatím peníze od státu nedostala, ani zatím nerozhodla, zda chov obnoví jinde,“ řekl  místopředseda představenstva Agpi Jan Čech.

„Je to pro firmu vážná záležitost, jsou to poslední zvířata, bude i nostalgie. Předání areálu potom bude důležitý moment ve vztahu k událostem, které se tam za války děly, ale stěhování zvířat s tím táborem nemá nic společného, řekl Čech. Předání areálu označil za symbol.

Převzetí areálu a žaloba na stát

Stát by měl areál převzít do konce března, přesné datum zatím není stanoveno. Podle Čecha záleží na tom, kdy se uskuteční změna v katastru nemovitostí. Peníze od státu za převod areálu, by měla firma dostat do 30 dní od zanesení změny do katastru.

Akcionáři Agpi na valné hromadě loni schválili převod areálu na stát. Proti usnesení valné hromady Agpi o převodu vepřína na stát ale podal žalobu ke Krajskému soudu v Českých Budějovicích minoritní akcionář firmy. Také Ústavní soud přijal v lednu stížnost proti usnesení minulé vlády o odkupu vepřína.

Autoři | Foto Michal Ritter (Own work) [CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons Zdroj: https://www.budejckadrbna.cz/zpravy/spolecnost/17215-za-odkup-veprina-v-letech-na-pisecku-stat-zaplati-zhruba-450-milionu-korun.html?utm

Štítky Lety, pomník, rasismus, koncentrák, vepřín, památník, Jana Horváthová, holokaust, demolice, Písek, muzeum, Josef Heisler, Muzeum romské kultury, Ministerstvo kultury České republiky, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vzniku památníku v Letech bude předcházet archeologický průzkum  |  Písecko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.