Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Hasiči už druhý den likvidují požár uskladněné dřevní štěpky na Písecku

Tři nákladní vozy, nakladač a pásové rypadlo. To je technika, která pomáhá jihočeským hasičům likvidovat požár dřevní štěpky v obci Drhovle u Chlaponic na Písecku. Štěpka je totiž uskladněná na hektarové ploše a místy dosahuje až do výšky pěti metrů. Zásah je proto velmi komplikovaný, hasiči oheň likvidují už od úterý 23. ledna, hořet začalo v poledne. Dosud není jasné, jak dlouho ještě zásah potrvá.

„Aby hasiči zamezili rozříšení požáru na celý hektar, je nutné hromady doutnající a hořící uskladněné štěpky rozhrabat a prolít vodou. V první fázi likvidace požáru zajistil majitel místní nakladač. Požár pak likvidovali společně písečtí profesionální a dobrovolní hasiči. Ukázalo se však, že požár je většího rozsahu a je třeba zásah těžší techniky," upřesnila informace mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů.

Proto si jihočeští hasiči vyžádali pomoc techniky, kterou sami nedisponují a která je nezbytná po zvládnutí požáru. Konkrétně se jednalo o tři nákladní vozy, nakladač a pásové rypadlo.

„Dnes, ve středu 24. ledna, dopoledne tak požadavaná technika ze záchranných rot ve Zbirohu, Hlučíně a Jihlavy byla ve Chlaponicích k dispozici a přiravená k zásahu. Z jihočeských jednotek na místě zasahují s cisternami profesionální hasiči ze stanic Písek a Strakonice a dobrovolní hasiči z Písku Protivína, Mirovic, Štěkně a Blatné," řekla Matějů s tím, že se těžko nyní odhaduje kolik lidí je v akci. „Lidé se tam neustále točí, střídají," podotkla. 

Těžká technika rozebírá a odváží skladovanou štěpku. Cisternami hasiči dováží dostatečné množství vody na prolití.

Jak dlouho budou hasiči požár dřevní štěpky likvidovat, dosud není jasné. Určitě se tento koplikovaný zásah protáhne do zítřka. „Nyní se rozhoduje, zda se zásah na noc přeruší nebo se místo nasvítí tak, aby hasiči mohli pracovat i ve tmě," uvedla mluvčí hasičů.

Ta zároveň připomněla, že hoří vlastně dřevěný odpad, tudíž materiální škoda nebude tak vysoká. Naštěstí nikdo při požáru neutrpěl újmu na zdraví, nikoho neohrožuje, byť zpočátku se z hořící štěpky hodně kouřilo. Ale požár je komplikovaný a velmi náročný pro hasiče. Jak technicky, tak časově. „Při podobném, i když rozsahově větším požáru, jsme před dvěma týdny pomáhali kolegům na Vysočině. Konkrétně českokrumlovská technika," připomněla Vendula Matějů.

Autoři | Foto HZS Jihočeského kraje

Štítky požár, štěpka, zásah, hasiči, technika, Drhovle, okres Písek, Písek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hasiči už druhý den likvidují požár uskladněné dřevní štěpky na Písecku  |  Písecko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.