Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V „chytrém městě“ ušetří lidé za vodu a také lépe zaparkují

Písek slaví. Je totiž Chytrým městem pro budoucnost 2017. Titul získal za projekt Veřejná část energetického portálu v kategorii města s deseti až padesáti tisíci obyvatel. Vítězný písecký projekt je součástí Smart Písek. 

Soutěž Chytrá města pro budoucnost je v České republice letos novinkou. Jejím cílem je definovat trendy, propagovat Smart City projekty a podporovat obce, města i kraje ve sdílení a dobré praxi využívání nejmodernějších postupů. A do toho se ve zhruba třicetiticsícovém Písku opravu obuli. A získaného ocenění si v tomto jihočeském městečku velice považují a je pro ně další motivací. 

„Je to úspěch všech, kteří spolupracují na projektu Smart Písek,“ říká místostarosta Písku Josef Knot, do jehož gesce realizace konceptu Smart Písek spadá. A ochotně odpovídá na další otázky.

Co pro vás ocenění, které Písek získal, znamená?
Vnímám to jako ocenění za dlouhodobou práci v rozvoji koceptu Smart City. Tady bych chtěl poděkovat všem, kteří na konceptu po celou dobu spolupracují.

Co díky projektu „chytré město" v Písku už funguje?
Pojem Smart City je především o udržitelném růstu měst. Ty nejzajímavější projekty jsou běžnému obyvateli spíše skryty. V Písku jde například o projekt nové spalovny odpadních kalů. Požádali jsme o vybudování stanice energetického využití kalů a biomasy přímo v Čistírně odpoadních vod. Nová technologie umožní likvidovat až pět tisíc tun kalů ročně. Je zde tedy určitá rezerva pro okolní obce. Pro lidi je určitě zajímavý i matematický model vodovodní sítě, který snižuje ztráty pitné vody.

A kdy bude v provozu „chytré parkování", na které se těší nejen obyvatelé Písku, ale i ti, co do města jezdí buď za prací nebo jako turisté?
Celý systém parkování, který je složen z několika vzájemně se doplňujících částí se nyní dostává do fáze testování. Od poloviny října budou již všechny části instalovány a zprovozněny a nejdéle do konce tohoto roku bude celý systém nasazen do plného provozu.

Co obyvatelé Písku v rámci Smart Písek nejvíce oceňují a používají?
Obyvatelé i návštěvníci Písku se v největší míře setkávají právě s projekty v oblasti dopravy. Kromě chytrého parkování se jedná například o chytré zastávky, které nabídnou kromě informací o poloze autobusu i přístup k internetu prostřednictvím WiFi. 

Autoři | Foto Smart Písek

Štítky Chytré město, Písek, ocenění, Josef Knot, projekt, parkování, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V „chytrém městě“ ušetří lidé za vodu a také lépe zaparkují  |  Písecko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.