Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Desítka bizonů je stále na útěku. Šance, že se vrátí, se každým dnem snižuje

Zhruba desítka bizonů z farmy u Českého Rudolce na jihu Čech je stále na útěku. Zvířata utekla nezabezpečenou ohradou v polovině dubna. Některé bizony se podařilo odchytit. Šance, že se sami vrátí, se každým dnem snižuje.

Veterinární správa v tuto chvíli už považuje bizony za zdivočelé. Odstřel smí provést pouze hospodář a myslivecká stráž příslušného uživatele honitby za podmínek stanovených zákonem o myslivosti. To se ale nelíbí majiteli bizonů, cena jednoho kusu se totiž pohybuje okolo 30 tisíc korun.

„Je nutné vyžadovat od chovatele plnění povinnosti uložené v zákoně na ochranu zvířat před týráním, a to opatření nezbytná k zabránění úniku chovaných hospodářských zvířat. Sankce za porušení této povinnosti opět spadá pod dikci příslušné obce s rozšířenou působností. Krajská veterinární správa pro Jihočeský kraj v minulosti povolila porážku formou odstřelu faremně chovaných bizonů uvnitř hospodářství v souladu s veterinárním zákonem, avšak rozhodně se nejedná o odstřel uprchlých zvířat,“ uvedl tiskový mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček.

Více než půl tunová zvířata se mohou pohybovat kdekoliv. Není vyloučeno, že jejich kroky mířily směrem k Jihlavě. „Vlastníka prověřujeme za přestupek na úseku týrání zvířat. Pro nás je podstatné, že dostatečně nezabezpečil ohradu a dopustil tak, aby mu zvířata utekla,“ řekla tisková mluvčí policie Hana Millerová.

I když zatím nejsou hlášeny žádné škody, hrozí vlastníkovi pokuta až ve výši 50 tisíc korun, kterou případně udělí Městský úřad v Dačicích.

Foto pixabay.com

Štítky bizoni, Jindřichův Hradec, policie, pokuta, Česko, Český Rudolec, Státní veterinární správa České republiky, Jihočeský kraj

Desítka bizonů je stále na útěku. Šance, že se vrátí, se každým dnem snižuje  |  Jindřichohradecko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.