Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Do Česka se dostaly ryby se zakázanou látkou. Zpracovávali je v Třeboni

Deset a půl tisíce pstruhů z Itálie obsahovalo podle Státní vetrinární správy zakázanou leukomalachitovou zeleň. Testované vzorky přesáhly povolený limit sedmkrát. Z Itálie byly ryby dovezeny do společnosti Fish Market v Třeboni, kde je zpracovali a distribuovali několika odběratelům v České republice.

„Na začátku dubna bylo přes deset tisíc živých pstruhů duhových dovezeno z Itálie do společnosti Fish Market v Třeboni, kde došlo k jejich zpracování a následné distribuci několika odběratelům v České republice. Vakuově balený pstruh je již po datu spotřeby (8.15. dubna), ale někteří zákazníci si mohli pstruhy zamrazit. Ryby je možné vrátit v místě nákupu," uvedl mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček. Ryby podle něj následně prodával kromě Fish Marketu také řetězec Albert.

Malachitová zeleň se používá jako léčivo proti parazitům a plísním. V Evropské unii je její používání zakázané od roku 2000, nesmí se také používat ve Spojených státech amerických nebo v Kanadě. U savců včetně člověka může mít konzumace ryb s touto látkou potenciálně karcinogenní účinky, muselo by se jí ale sníst hodně.

Vzorky ryb testovala akreditovaná laboratoř Státního veterinárního ústavu v Jihlavě. Testy zjistily, že vzorek svaloviny pstruha obsahuje sedmkrát vyšší hodnotu zakázané látky, než je povolený limit. 

Leukomalachitová zeleň je degradačním produktem malachitové zeleně. Podle Vorlíčka je pravděpodobné, že se látka na ryby použila před dovozem do České republiky. Malachitová zeleň je protiplísňový prostředek. Protože je ale karcinogenní, nesmí se používat k ošetřování ryb určených k jídlu, pouze pro ošetření akvarijních a okrasných rybek.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky pstruh dubový, leukomalachitová zeleň, Státní veterinární správa, Česko, ryby, Třeboň, Itálie, pstruh, Státní veterinární správa České republiky, Evropská unie, FISH MARKET a. s., USA, Kanada

Do Česka se dostaly ryby se zakázanou látkou. Zpracovávali je v Třeboni  |  Jindřichohradecko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.