Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Zámek Červená Lhota je bez vody, památkáři odbahňují rybník

Památkáři odbahňují rybník kolem renesančního vodního zámku Červená Lhota. Naposledy se 3,5 hektaru velký rybník čistil v roce 1986. Hlavní práce potrvají do poloviny března, odtěžit je třeba téměř 30.000 metrů krychlových bahna a usazenin. Náklady jsou 21 milionů korun. Až bude hotovo, zvýší se splavnost rybníka, vznikne i nová lávka pro pěší. Sezonu zámek zahájí na konci března, v létě nově zpřístupní pokoj prince Luise. Zámek známý z pohádky Zlatovláska loni navštívilo asi 80.000 lidí.

"Rybník už byl zabahněný tak, že hrozilo, že zmizí a změní se v mokřad. Někde lezlo bláto dokonce z vody, rybník se zmenšoval, v ústí bylo rákosiště. Nedalo se plout na pramičkách," řekl kastelán Tomáš Horyna.

Loni v září památkáři rybník vypustili, pak budovali přístupové cesty, aby se tam technika nezabořila, což se stalo na začátku odbahnění v roce 1986, kdy bagr zapadl. Sediment se těží a odváží od loňského listopadu. Napustit rybník by památkáři chtěli na konci května. Během prací se ukázalo, že při odbahnění v roce 1986 zůstala v rybníku třetina usazenin.

Až práce skončí, zvýší se splavnost rybníka, lidé se dostanou na pramicích do partií, kam dosud nemohli. Nová bude výpust i lávka pro pěší v ústí rybníka, která otevře nové průhledy. Památkáři obnoví i klenutý malý most u půjčovny lodiček. "Byl tam mosteček, který v 70. letech spadl, protože tam vjel těžký fekál a probořil ho. Byl nahrazen zabetonovanou trubkou. Rozhodli jsme se, že bychom rádi původní klenutý mostek obnovili. Vysnili jsme si, že tu betonovou skruž dáme pryč," řekl kastelán.

V historii byl další, větší rybník nad zámkem ve vesnici Jižná, který měl odtokovou strouhu a bahno se odváželo odtamtud. Zanikl, dnes je rozparcelován. Zámecký rybník se tak stal prvním průtočným, všechen sediment z Dírenského potoka zde zpomalí a klesne.

Na vypuštěný rybník se jezdí lidé dívat. Podle Horyny si udělají představu, jak místo vypadalo, když na ostrově nebyl zámek. "Když ještě nebyla odtěžena skalní šíje a byla to pouze ostrožna, na které stál původní středověký objekt, ze tří stran ostroh omýván vodou, ze čtvrté byl suchý a byl tam padací most," řekl. U stavidel je rybník hluboký pět metrů, ve středověku si tam jezdili pro ryby formani až z Pasova.

Červená Lhota zahájí sezonu poslední víkend v březnu. V jídelně, kde památkáři restaurují strop, odkryjí další malbu, je na ní alegorická postava. V létě při Hradozámecké noci si lidé budou moct prohlédnout podkrovní pokoj prince Luise. Místnost byla dlouho zavřená, Národní muzeum v ní mělo depozitář knih. Vystaví tam předměty z princových cest do Keni.

Zámek je známý z filmů jako Svatby pana Voka, O štěstí a kráse nebo Pan Tau. Nejvíc ho proslavila pohádka Zlatovláska (1973) s Jorgou Kotrbovou. Loni zámek navštívilo 80.000 lidí, meziročně o 1000 méně. Jezdí méně zájezdů od cestovních kanceláří, naopak více jednotlivců.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky památky, příroda, Červená Lhota, rybník, Zámek Červená Lhota, památková péče, zámek, Keňa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zámek Červená Lhota je bez vody, památkáři odbahňují rybník  |  Jindřichohradecko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.