Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Třetí ročník Běhu Českou Kanadou opět podpoří dobrou věc

V sobotu 16. června se v Nové Bystřici uskuteční třetí ročník benefičního závodu Běh Českou Kanadou. Pořadatelé letos podporují hendikepovaného Jiřího Jandu. Výtěžek ze startovného přispěje na bezbariérovou rekonstrukci koupelny, která rodině usnadní každodenní péči o Jirku.

Po dvou vydařených ročnících, kterých se zúčastnilo bezmála 300 běžců a pomohly dvěma hendikepovaným dětem pořídit nákladné kompenzační pomůcky, se pořadatelé rozhodli v Nové Bystřici zorganizovat další benefiční běh.

Hlavní pořadatel závodu Tomáš Kamas řekl: „Cítíme, že organizace Běhu Českou Kanadou má smysl a je podporována jak ze strany novobystřické radnice, tak ze strany veřejnosti. Nejenom že rekreační běhání se stalo fenoménem posledních let, ale máme také spoustu účastníků, kteří běží hlavně pro dobrou věc a chtějí ji společně podpořit.“ 

Pořadatelé v letošním roce pomáhají dvaadvacetiletému Jiřímu Jandovi z Jindřichova Hradce, který trpí dětskou mozkovou obrnou a mentální retardací. Jirka se narodil v 31. týdnu těhotenství a jeho příchod na svět provázely velké komplikace. Jirka sedí pouze s oporou, je inkontinentní epileptik a potřebuje čtyřiadvacetihodinovou péči. Žije se svou matkou, která mluví o jejich každodenním životě. 


Hendikepovaného Jirku podpoří účastníci Běhu Českou Kanadou.

„Jirka je i přes své těžké postižení žákem praktické školy v Českých Budějovicích. Neučí se tam sice číst a psát, ale pracuje podle svých mentálních schopností a vše bere jako zábavu. Moc se mu ve škole líbí a jezdí tam rád. Všechno si užívá a usmívá se na svět, který je pro něj sice malý, ale je v něm spokojený. Rád se dívá na televizi, hlavně na formule, miluje včelí medvídky, rád jí a ze všeho nejraději má domácí buchty,“ dodává s úsměvem maminka.

Jandovi používají ve svém bytě speciální závěsný systém, díky kterému se Jirka pohybuje. Problematická je však manipulace s Jirkou v koupelně, která nemá vyhovující parametry a potřebovala by bezbariérové úpravy. Vybrané startovné pořadatelé věnují jako příspěvek na provedení potřebných úprav koupelny, aby podmínky byly vyhovující, což Jandům usnadní život. Tomáš Kamas dodává: „Čím více závodníků se do závodu přihlásí, tím více peněz nasbíráme. Věříme, že bychom letos mohli překonat loňskou účast, která byla 149 závodníků.“

Start závodu je 16. června v 17:00 hodin v městském parku v Nové Bystřici. Pro běžce jsou připraveny dvě tratě – 6,5 a 10,5 kilometru. Do závodu je třeba se předem registrovat a zaplatit startovné ve výši 350 korun. V den závodu se mohou zájemci registrovat nejpozději do 15:00 hodin a startovné uhradit v hotovosti na místě. Bližší informace včetně propozic závodu jsou k dispozici na webových stránkách.

Běh Českou Kanadou je akce pro celou rodinu. Pro nejmenší závodníky pořadatelé připravili dětské závody a zábavný doprovodný program.

Do hlavního závodu v obou distancích se mohou přihlašovat muži i ženy v kategoriích do 40 let a nad 40 let. Akce bude završena večerní zábavou s živou hudbou pro všechny sportovce, dobrovolníky i fanoušky.

Tisková zpráva

Štítky sport, běh, Česká Kanada, benefice, výtěžek, hendikepovaný Jirka, Jiří Janda, koupelna, Nová Bystřice, Formule 1, Jindřichův Hradec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Třetí ročník Běhu Českou Kanadou opět podpoří dobrou věc  |  Jindřichohradecko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.