Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V Jindřichově Hradci připomínají karafy i vázy ze zaniklých skláren

Výrobky ze zaniklých jihočeských skláren nabízí výstava Skleněné rozhovory, která je k vidění v jindřichohradeckém Muzeu fotografie a moderních obrazových médií. Doplňují ji snímky českého skla od fotografa Miroslava Vojtěchovského a díla českých sklářských výtvarníků. Výstava potrvá do 30. září.

ČTK to dnes řekl kurátor Miloslav Paulík.

Ve dvou sálech a na chodbě jsou vystaveny kalíšky na brandy, poháry, číše, karafy nebo vázy Pavla Hlavy a Jana Gabrhela, nůžky na střihání skla i píšťaly. Alena Matějka žijící v Betlémě u Kamenice nad Lipou představuje patnáct prací - loveckou pušku, losí hlavu či skříň s kostmi zvířat.

„Zajímá mě prolínání oborů, sklo mě vždycky zajímalo, protože jsem žil nedaleko Včelničky v Kamenici nad Lipou a se skláři jsem se vídal, chodil jsem se i dívat do sklárny, jak se to fouká," řekl kurátor výstavy Miloslav Paulík.

Expozici připravil v muzeu, které léta vedl jako ředitel a které je ve zrenovované renesanční jezuitské koleji z konce šestnáctého století. Pro výstavu vybral sklo ze zaniklých skláren v jižních Čechách a na Vysočině - z Lenory, Chlumu u Třeboně, Včelničky a Janštejna na Jihlavsku, která jediná ještě funguje. K tomu přidal díla sklářských výtvarníků, kteří v regionu žijí nebo chalupaří, jako jsou Blanka Adensamová, Kryštof a Jaromír Rybákovi, Alena Matějka a Václav Machač.

„České sklářství končí a nezvedá se, je to průšvih. Zmizelo. Když jsem se poohlížel po píšťalách, kleštích, těžko se již mezi skláři sháněly. Sklárny se privatizovaly a neudýchaly půjčky, neudýchaly zápas s asijským sklem. Lidé začali kupovat levné sklo," uvedl Paulík.

Podle některých pramenů pracovalo v jižních Čechách před druhou světovou válkou 3400 sklářů. Známá byla sklárna v Chlumu u Třeboně. Vznikla v roce 1891 v objektu válcovny na jemné železo, pronajala si ji firma C. Stölzle a synové. V roce 1909 se výroba na deset let zastavila. „František Ferdinand d'Este nelibě nesl blízkost sousední sklárny za svým letním rodinným sídlem," připomněl Paulík.

V roce 1918 převzal sklárnu Václav Hrdina, obnovil výrobu a vyráběl se zde i nejnáročnější druh skla, kalíškovina. Provoz se v Chlumu znovu zastavil při hospodářské krizi v roce 1934. Od sedmdesátých let minulého století byla sklárna součástí podniku Crystalex Nový Bor. Od roku 1997 patřila firmě Porcela Plus. V roce 2004 byla výroba přerušena, novým vlastníkem se stala společnost České sklo a porcelán SF, člen skupiny Stasek, pod niž spadá i třeboňský pivovar Regent. Výrobu ve sklárně dosud neobnovila.

Zdroj ČTK

Štítky sklárna, výstava, muzeum, Jindřichův Hradec, sklo, Miroslav Vojtěchovský, Muzeum fotografie a moderních obrazových médií, Alena Matějková, Pavel Hlava, Kamenice nad Lipou, druhá světová válka, Betlém

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Jindřichově Hradci připomínají karafy i vázy ze zaniklých skláren  |  Jindřichohradecko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.