Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Cisterciáci z Vyššího Brodu propustí lesníky, zbude 235 hektarů lesa

Cisterciácké opatství Vyšší Brod propustí do konce roku všechny lesníky. Nejvyšší soud v říjnu potvrdil rozhodnutí Vrchního soudu, že cisterciáci nemají restituční nárok na 2 084 hektarů lesa. Lesy teď patří státnímu podniku Lesy České republiky. Cisterciákům zbude 235 hektarů lesa, budou si na jejich údržbu najímat externí pracovníky.

Cisterciáci pozemky původně získali v restituci v roce 2017 na základě rozhodnutí Státního pozemkového úřadu. Státní podnik s tím nesouhlasil a obrátil se na soud. Vedení kláštera nyní chystá ústavní stížnost.

„Lesníky musíme propustit, protože nám zbude asi 235 hektarů lesů. Vypadá to, že k 31. říjnu podají výpověď, poběží jim dvouměsíční lhůta a od prvního ledna si budou muset najít jinou práci. Je mi to líto, ale my je nebudeme mít z čeho platit,“ řekl představený kláštera Justin Berka.

Dodal, že řád propustí i administrativní pracovníky. Ve firmě Bernardinum, jež se o majetek cisterciáků stará, tak podle něj zbudou jen jednatel, účetní a zaměstnanec, který pečuje o rybníky.

Lesy České republiky začaly vrácené lesy u Vyššího Brodu a na Českokrumlovsku znovu spravovat v červenci. Oblast je zasažená kůrovcovou kalamitou. Do konce roku tam chce firma vytěžit asi 8 tisíc metrů krychlových dřeva poškozeného kůrovcem, v roce 2020 na vrácených pozemcích zalesnit asi 12 hektarů.

Jak Berka už dříve řekl, že vracení lesů brzdí obnovu kláštera. Řád může přijít i o část rybníků. Cisterciáci vlastnili 3 400 hektarů lesů. Ondřej Dušek z firmy Bernardinum v létě uvedl, že řád bude muset vrátit 2 500 hektarů a Státní pozemkový úřad chce obnovit řízení, z nějž by připadly státu další lesy i část z 20 hektarů rybníků. Řádu patří ještě 300 hektarů polí.

Firma Bernardinum spravuje cisterciácký majetek. Kromě lesníků zprostředkovávala práci dalším 40 lidem, těžařům, spedičním firmám, které vozily dřevo, i stavařům. Dosud pro klášter pracovalo denně 60 lidí. Roční obrat firmy byl 90 milionů korun. Klášter ročně navštíví 30 tisíc lidí.

Vyšebrodský klášter je jediný fungující mužský cisterciácký klášter v ČR a národní kulturní památka. Opatství založil v roce 1259 Vok z Rožmberka. Po vzniku Československa přišel klášter po pozemkové reformě o většinu statků. Za nacismu obsadilo budovy gestapo, mělo tam depozitář nakradených cenností. Komunisté klášter v roce 1950 zrušili, obnoven byl v roce 1990.

Berka již dříve řekl, že nechápe závěr soudu, podle nějž nemá řád nárok na restituce majetku, který "ukradli jak nacisti, tak potom komunisti..., že Nejvyšší soud potvrzuje ty křivdy," komentoval soudní verdikt Berka.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky církve, soud, lesy, restituce, Lesy ČR, Vyšší Brod, les, klášter, Nejvyšší soud České republiky, Lesy České republiky, Státní pozemkový úřad, rybník, vznik Československa, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Cisterciáci z Vyššího Brodu propustí lesníky, zbude 235 hektarů lesa  |  Českokrumlovsko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.