Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Audiovizuální show připomene obec zatopenou lipenskou přehradou

Obraz na hladině lipenské přehrady na ploše tisíc metrů čtverečních připomene obec Dolní Vltavice, která byla na přelomu 50. a 60. let kvůli stavbě nádrže zatopena. Audiovizuální show na největší vodní stěně v Česku lidé uvidí 21. září večer. Celá projekce potrvá přibližně 20 minut.

„Plátnem pro obraz se stanou kapky vody, které dokážou vykouzlit holografický efekt. Jedná se o velmi efektní technologii. Celá show bude vystavěna na základě reálných 3D modelů původní obce. V show zazní i skutečný zvuk zvonu z původního kostela,“ uvedl Miroslav Nejedlý z agentury Art4Promotion, která show připravuje.

Lidé tak na hladině lipenské přehrady spatří například dnes zatopené domy i kostel. Dolní Vltavice vznikla ve středověku a ve 20. století v ní žila až tisícovka obyvatel. V roce 1960 však obec skončila pod hladinou lipenské přehrady. „Světelná show začne po setmění zhruba ve 20:30. Zatím nechci prozrazovat přesný scénář celé režie. Ale určitě se objeví motiv Vltavy, motiv stříhání drátů, protože také chceme připomenout 30. výročí pádu železné opony. Vrcholem programu bude okamžik, kdy z vody společně s domy vystoupí dolnovltavický kostel,“ řekla hlavní organizátorka Ema Kondysková.

V roce 1930 bylo v Dolní Vltavici 63 domů. Většina staveb zanikla v letech 1958 až 1959. Střecha kostela svatého Linharta byla rozebrána a kostel musel být odstřelen, protože při nízkém stavu vody vyčnívala z vody jeho věž. V květnu se vodní záchranáři snažili na dně lipenské přehrady u Dolní Vltavice najít torzo sochy svatého Jana Nepomuckého z 18. století. Přibližně tunovou sochu údajně svalili vandalové do Vltavy po druhé světové válce. Záchranáři však na dně zatím nic nenalezli.

Autoři | Foto soukromá sbírka Jiří a Lenka Hůlkovi

Štítky zábava, historie, voda, Dolní Vltavice, Vodní nádrž Lipno, kostel, Česko, druhá světová válka, Vltava, Jan Nepomucký, svatý Linhart

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Audiovizuální show připomene obec zatopenou lipenskou přehradou  |  Českokrumlovsko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.