Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Experimentální část obnovy věže Jakobínka v Rožmberku končí. Replika středověkého jeřábu se v těchto dnech rozebírá

Téměř dva roky stála na vrcholu věže Jakobínka v Rožmberku nad Vltavou replika středověkého jeřábu postaveného podle skic Leonadra da Vinci. S jeho pomocí se do výšky téměř čtyřiceti metrů dopravoval stavební materiál na obnovu střechy a stavbu nového vyhlídkového ochozu. Tyto práce skončily a replika jeřábu se v těchto dnech rozebírá. Hotovo bude do 18. srpna.

Od podzimu 2017 do 5. srpna tohoto roku, kdy se začalo s demontáží, jeřáb přepravil v úhrnu 25 tun materiálu. S jeho pomocí byly z vrcholku věže nejprve sneseny poškozené stavební prvky a suť a následně vyzdvižen nový stavební materiál. „Za léta chátrání se na tělese věže nahromadilo množství cizorodých prvků a stačily vzrůst i stromy. Dále jsme na vrchol dopravili množství nové malty, kamenů a cihel, které chyběly. Vyzvedali jsme devět replik kamenných krakorců, šest kusů replik římsových desek, hranoly a latě na nový krov, několik palet modřínových šindelů pro novou krytinu a konečně dubové trámky a fošny pro obnovený ochoz,“ vyjmenoval stavební technik David Říha z Národního památkového ústavu v Českých Budějovicích.

Poté, co čtrnáct metrů dlouhý a sedm metrů vysoký jeřáb na lidský pohon odvedl svou práci, se památkáři rozhodli stroj rozebrat na jednotlivé prvky tak, aby šel znovu složit. „Je pravděpodobné, že tuto činnost naši předci obvykle neprováděli a stroj tohoto typu odstranili destrukčním způsobem. S ohledem na náročnost transportu v pozdním středověku, nízké ceny lidské práce a hojnost materiálu bylo výhodnější postavit na další stavbě stroj nový,“ vysvětlil Říha.

Jeřáb se rozebírá tak pomocí ručních nástrojů a kladek, prvek po prvku. Práce probíhají ve výšce téměř čtyřicet metrů nad zemí za složitých povětrnostních podmínek. „Ukazuje se, že je demontáž náročnější než sestavení. Spoje jsou takřka srostlé a povolují jen při maximálním úsilí,“ popsal stavební technik. Rozebraný jeřáb památkáři uskladní na suchém místě do doby, než pro něj v rámci rožmberského areálu vybudují důstojné prostory, kde bude znovu sestaven a na zemi předváděn veřejnosti.

„Ověřili jsme si, že středověcí stavitelé uměli dosáhnout vysoké přesnosti, jakou dnes ovládáme díky moderním přístrojům s pokročilou optikou a mikroprocesory. K zaměření stavby postačila krokvice namísto nivelačního přístroje anebo totální stanice a to se stejným výsledkem. Rovněž při transportu objemných břemen, který dnes zvládáme obvykle jen s použitím těžké mechanizace, si uměli poradit chytrým využitím geometrie, kladky a lidské síly,“ dodal David Říha.

Završením stavebního experimentu obnova věže nekončí. V nadcházejících týdnech bude finalizována montáž ochozu, budou doplněny podlahy v jednotlivých podlažích věže, zrestaurována středověká schodiště v interiéru spolu se zábradlím a nově osazeny dobové repliky dveří, oken a mříží. Celou rekonstrukci věže završí osazení plechové makovice na samý vrchol.

Experimentální část obnovy věže Jakobínka, zahrnující také stavbu dřevěného vřetenovitého lešení, vyšla na 5, 5 milionu korun. Věž bude veřejnosti zpřístupněna na začátku návštěvnické sezóny 2020.

Tisková zpráva | Foto hrad-rozmberk.cz

Štítky Jakobínka, Rožmberk nad Vltavou, oprava, jeřáb, pozdní středověk, Národní památkový ústav

Experimentální část obnovy věže Jakobínka v Rožmberku končí. Replika středověkého jeřábu se v těchto dnech rozebírá  |  Českokrumlovsko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.