Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Česká inspekce životního prostředí pokutovala firmu u Krumlova za únik bioplynu

Česká inspekce životního prostředí uložila společnosti Energie Markvartická pokutu 150 tisíc korun za únik bioplynu. Firma se proti pokutě odvolala, ministerstvo životního prostředí ale odvolání zamítlo. Sankce je pravomocná.

Z bioplynové stanice v Markvarticích na Českokrumlovsku unikal v listopadu 2018 bioplyn do ovzduší. „Společnost tak porušila povolení k provozu vydané Krajským úřadem Jihočeského kraje, provozní řád i zákon na ochranu ovzduší,“ uvedla zástupkyně mluvčí inspekce Jana Jandová.

Inspektoři vyjeli na místo na základě podnětů. Zjistili, že bioplyn kvůli poruše generátoru unikal přes vodní pojistku volně do vzduchu. „V platném provozním řádu je přitom výslovně uvedeno, že bioplyn nesmí být nikdy vypouštěn volně do ovzduší. Úniku bylo možno předejít důslednou kontrolou jednotlivých částí bioplynové stanice,“ řekl ředitel Oblastního inspektorátu České inspekce životního prostředí České Budějovice Vladimír Jiráček. Připomněl, že bioplyn obsahuje metan, což je skleníkový plyn, a když unikne do ovzduší, prokazatelně se podílí na klimatických změnách.

Loni udělala ČIŽP v Jihočeském kraji 1293 kontrol a uložila 264 pravomocných pokut za 8,02 milionu korun. Nejvyšší, 350 tisíc korun, podnikateli Janu Sedlákovi za nakládání s odpady v Plané nad Lužnicí. V ČR udělala loni ČIŽP 16.572 kontrol, vyměřila 2547 pravomocných pokut za 100,2 milionu korun. Nejčastější bylo porušení zákona v nakládání s odpady.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ekologie, odpady, kontrola, ČIŽP, bioplyn, Česká inspekce životního prostředí, vzduch, Ministerstvo životního prostředí České republiky, Jihočeský kraj, Jana Jandová, okres Český Krumlov, Markvartice, České Budějovice, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Česká inspekce životního prostředí pokutovala firmu u Krumlova za únik bioplynu  |  Českokrumlovsko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.