Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

VIDEO: Když hraje roli čas, nastupují na scénu vojáci

Před základnou Vodní záchranné služby v Dolní Vltavici bylo včera od rána rušno. Ještě aby ne. K břehu lipenské přehrady se sjely složky integrovaného záchranného systému. Všichni nacvičovali záchranu osob z ledu pomocí vrtulníku.

Hlavními aktéry byli vojáci, kteří létají leteckou záchrannou službu v jižních Čechách. Nácviku se zúčastnili i 4 lékaři a 9 leteckých záchranářů ze Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje, pět hasičů z Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje a nechyběli ani záchranáři z Horního Rakouska. A co by to bylo za nácvik bez figurantů. Kombinézy na sebe navlékli záchranáři - figuranti z Vodní záchranné služby Český Krumlov. 

„Cvičíme záchranu osob pomocí slaňování – podvěsem. To je to lano, které visí dolů nebo druhým způsobem, kterým je jeřábování. Pokud to jen trošku jde a vrtulník se dostane těsně nad led, dá se člověk vytáhnout i ručně,“ řekl šéf vodních záchranářů Milan Bukáček.

Armádní letecká záchranka působí na jihu Čech dva roky. Vrtulník Sokol umožňuje přepravovat dva pacienty naráz a ve stroji je podstatně víc prostoru pro práci zdravotníků. Některé úkony tak mohou provádět už za letu. Pro povodně nebo i jiné krizové stavy se využívá palubní jeřáb, pomocí kterého lze při jednom letu postupně evakuovat až osm lidí. Není tedy třeba s každým na laně létat do bezpečí a zase zpátky.

Sednout do vrtulníku a vyrazit na pomoc člověku, který ji potřebuje, není vůbec jednoduché. Potřeba je hodně zkušeností a tréninku. „Samozřejmě pilotáž na velké ploše opravdu vyžaduje trénink a zkušené piloty, protože ta pocitová teplota je třeba minus 15 stupňů přesto, že je nula. Další věc je ledová voda, která pro toho záchranáře přináší pocit chladu. Stává se, že zamrzne i karabina, takže to jsou takové speciální prvky, které pilot vrtulníku v součinnosti se záchranářem musí dobře zkoordinovat,“ popsal Bukáček.  

Leteckou záchrannou službu z Bechyně lítá Armáda České republiky a jejich aktivitu si všichni pochvalují. Kromě výborných strojů (Sokolů), které mají dobré parametry, jsou posádky připraveny a ochotny lítat za každého počasí, ve dne i v noci.

Foto Jana Kroneislová

Štítky vojáci, záchranáři, IZS, nácvik, Vodní nádrž Lipno, Dolní Vltavice, Jihočeský kraj, Zdravotnická záchranná služba Jihočeského kraje, Hasičský záchranný sbor, Horní Rakousy, Český Krumlov, Armáda České republiky, Česko

VIDEO: Když hraje roli čas, nastupují na scénu vojáci  |  Českokrumlovsko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.