Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Lesy pod Kletí jsou plné interaktivních poznávacích her

Stezka Granátník u Srnína a také stezka na trase Třísov – Dívčí Kámen – Holubov jsou nově plné interaktivních prvků. Procházka lesem už tak není pro děti nuda, zabaví se i dospělí.

Hravé zastávky v lesích jsou postaveny na poznávání okolní přírody. „Naše edukační prvky jsou postaveny méně na čtení a o to více na hraní. Od skládání pexes a věží poznání, přes dendrofony, doskočiště až po smyslové chodníky. Dají se na nich lovit zvířátka, která se vám zobrazí přes QR kód a na místě se vám rozezní,” říká Miloš Tomek z edukačního projektu Lesní svět.

Detektivem na zimní procházce

Stezka u Srnína s osmnácti novými zastaveními byla slavnostně otevřena na první adventní neděli. Je 8,5 km dlouhá a vede na Granátník a přes Vyšný v Českém Krumlově zpět. “Chtěli jsme již nyní inspirovat k pobytu v zimní přírodě. Navrhuji to vyzkoušet místo vánočního úklidu nebo novoročního pálení kalorií ze snědeného cukroví,“ směje se starosta Srnína Luboš Mlčák.

Z některých naučných tabulí se turisté dozví, jak poznat místa výskytu zvířat – třeba podle zbytků potravy nebo trusu. Během procházky se mohou návštěvníci pokusit určit, kdo si pochutnal na šišce nebo která stopa komu patří. Pod stromy lze stále nalézt opadané listy a plody, které ani jako suché nepozbyly tvaru.

Rodinné hrátky pod Dívčím Kamenem

Na další, křemžské stezce, čeká na návštěvníky nová lesní zábava na loučce pod Dívčím Kamenem. Také zdejší interakční prvky podněcují v dětech i dospělých zvídavost a aktivitu. Ty člověka poučí například o tom, že dřevo různých stromů zní jinak a má jinou kresbu, na dalším místě si zkusí skočit do dálky jako liška.

Tuto trasu ocení i lidé, kteří moc nehoví fyzickým aktivitám. Nachází se mezi vlakovými zastávkami Třísov a Holubov a vede 4,5 kilometru nenáročným terénem. V místě nových zastavení pod Dívčím Kamenem je zároveň ohniště a po část roku se tu pasou oslíci. Cesta prochází územím někdejšího keltského oppida a kolem technické památky Adolfových železáren. „Společná věc se podařila a prvky z dílny Lesního světa tu budou přinášet radost po řadu let,” říká jeden z hlavních aktérů projektu Josef Troup, starosta Křemže.

Lesní svět dokazuje, že přírodu lze báječně propojit s moderními technologiemi. Na dřevěných prvcích jsou vedle barevných malovaných obrázků také QR kódy. Přes speciální mobilní apku Lesního světa je snadné ulovit třeba srnce s “životopisem” a hlavně s jeho hrdelním bekáním připomínajícím štěkot chraplavého psa, které si je možné ihned poslechnout. Ulovené zvířátko se navíc ukládá do telefonu. “Děti si tak naloví třeba hlasy ptáků, párkrát si je pustí a pak, když se vrací do přírody, poznávají bez mrknutí oka sojku nebo brhlíka. Funguje to,” usmívá se Miloš Tomek.

Autoři | Foto Jana Kittová

Štítky Krumlovsko, Kleť, interaktivní hry, lesy, příroda, Dívčí kámen, Holubov, Třísov, advent, Český Krumlov, Vyšný, strom

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lesy pod Kletí jsou plné interaktivních poznávacích her  |  Českokrumlovsko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.