Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V Černé v Pošumaví postaví cyklostezku, která povede nad hladinou malého Lipna

Více než 43 milionů korun bude stát nová cyklostezka, která povede vedle hráze oddělující v Černé v Pošumaví takzvané malé a velké Lipno. Stezka bude 1,2 kilometrů dlouhá a z pětaosmdesáti procent nákladů bude uhrazeno ze Státního fondu dopravní infrastruktury. Hotovo by podle aktuálních plánů mělo být příští rok.

„Na podzim musíme udělat výběrové řízení. Ještě letos se začne stavět,“ uvedla starostka Černé v Pošumaví Irena Pekárková. Rozpočet obce se 850 obyvateli letos na cyklostezku počítá s částkou tři miliony korun, v příštím roce se šest miliony korun.

„Cyklostezka vznikne v dnešním takzvaném malém lipenském jezeře, tedy na pravé straně při výjezdu z Černé. Tady hráz roztíná hladinu lipenského jezera na dvě poloviny," upřesnil PR manažer Turistického spolku Lipenska Pavel Pechoušek. Cyklostezka povede asi půl metru nad vodní hladinou. Nejprve sem proto bude nutné navézt mnoho obřích kamenů, na kterých se cyklostezka začne budovat. Součástí bude i mostek, pod kterým budou proplouvat lodě a také nová místa odkud bude možné pohodlně chytat ryby.

Nová část cyklostezky krásně propojí celé Lipensko, tento úsek zde výrazně chyběl. Zároveň přinese velkou úlevu všem cyklistům, kteří ještě nyní musejí při překonávání hráze jet přímo po silnici, kde se necítí zrovna bezpečně. Pro nás, coby provozovatele kempu Jestřábí I. je cyklostezka vítaným vylepšením celé infrastruktury a rozhodně bude atraktivní pro všechny milovníky cyklistiky nejen v  Černé v Pošumaví,“ vysvětlila Adéla Černá, provozovatelka zdejšího kempu Jestřábí I.

Starostka Černé v Pošumaví Pekárková má navíc další plány, chce totiž na tuto cyklostezku volně navázat další. Ta by měla vést obcí, po břehu „malého“ lipenského jezera na pozemcích, které patří státnímu podniku Povodí Vltavy. Zhruba kilometr dlouhá cyklostezka by vedla ze středu obce na hráz. Vše ale záleží na tom, jak dopadne stavební povolení. „Cyklisté by tak nemuseli projíždět středem obce,“ podotkla starostka Pekárková.

Taková cyklostezka by byla v Černé velice potřebná, jen v samotné obci se tu přes léto počet obyvatel zněkolikanásobí. Míří sem především milovníci vodních sportů, protože v Černé má hladina lipenského jezera největší plochu.

Černá v Pošumaví letos slaví výročí 750 let od svého založení. Je to vyhledávané místo ideální pro turistiku a rekreaci a proto je zapotřebí investovat do infrastruktury, která zvýší komfort, ale především bezpečí místních i turistů. Cyklostezka je skvělým počinem, který obec ještě více přiblíží lidem,“ řekl k projektu Jiří Mánek, předseda Turistického spolku Lipenska, jehož členem je také Černá v Pošumaví.

Autoři | Foto Turistický spolek Lipenska

Štítky společnost, cyklostezka, plán, Černá v Pošumaví, Lipno, hladina, Českokrumlovsko, černá, Vodní nádrž Lipno, Pošumaví, jezero, Státní fond dopravní infrastruktury, Jiří Mánek, Povodí Vltavy (státní podnik)

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Černé v Pošumaví postaví cyklostezku, která povede nad hladinou malého Lipna  |  Českokrumlovsko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.