Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Stav skály v Českém Krumlově posoudí příští týden znalec

Znalec posoudí příští týden stav zvětralé Barevné skály v Českém Krumlově, kde 15. července končí druhá část záchranných prací. O dalším postupu rozhodnou Lesy České republiky, jimž skála patří, v srpnu. Náklady za odstranění nebezpečné horniny budou do deseti milionů korun.

Část skály byla v havarijním stavu, řeka Vltava je v místě pro vodáky částečně zavřená. První část prací na skále, kde podle statika hrozilo, že se zřítí tisícitunový blok, dělala firma Strix v červnu, odlomila asi tisíc tun kamene. V druhé fázi jde asi o 500 tun.

Znalec Jiří Růžička doporučil, aby se některé bloky ukotvily, jiné vyspárovaly a místy daly sítě. „Práce finišují, do 15. července bude odlomeno pět set tun, celkem tedy 1500 tun. Kámen se nyní odváží, příští týden pozveme na místo znalce, aby posoudil stav skály. Jeho výstupy posoudí v druhém srpnovém týdnu komise a rozhodne o dalším postupu. Další informace uvedeme na tiskové konferenci," řekla mluvčí Lesů České republiky Eva Jouklová.

ČTĚTE TAKÉ: V Krumlově budou pokračovat záchranné práce na Barevné skále 

Odborná komise v srpnu rozhodne, kdy se řeka pro vodáky zcela zpřístupní a kdy se otevře cesta pod skálou. Firma Strix má těžící práce hotové, nyní dělá dokončovací práce, spárování a kotvení. Ředitel firmy Strix Dušan Dufka se k situaci nevyjádřil, odkázal na mluvčí Lesů České republiky. „Nyní skálu kotvíme a spáry zpevňujeme cementovou výplní, vše kvůli stabilizaci masivu,“ uvedla Jouklová.

Podle statika hrozilo, že se část masivu zřítí. Kvůli rizikovému stavu skály omezila Státní plavební správa provoz na Vltavě. Povodí Vltavy zahradilo propust pod skálou pomocí trámů, před jez, který se sjíždět nesmí, umístilo síť. Vodáci projedou pod skalou jen do pěti metrů od levého břehu. Lodě přenášejí po levém břehu, někteří jez sjíždějí přes korunu.

Foto | Zdroj ČTK

Štítky Barevná skála, odlomení, zákaz, Český Krumlov, skála, Lesy České republiky, Vltava, Jiří Růžička, Povodí Vltavy (státní podnik), Státní plavební správa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stav skály v Českém Krumlově posoudí příští týden znalec  |  Českokrumlovsko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.