Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Hudební festival v Krumlově představí swing, klasiku i folklór

Sedmadvacátý ročník Mezinárodního hudebního festivalu nabídne letos kromě současné zahraniční a tuzemské hudební scény i mladé talentované umělce. Diváci se mohou těšit na devatenáct různých žánrů od opery až po swing. To vše jako vždy na atraktivních místech Českého Krumlova.

Český Krumlov bude hostit sedmadvacátý ročník Mezinárodního hudebního festivalu od 20. července do 11. srpna. Během třech týdnů připomene festival několik výročí. Devadesát let od smrti skladatele Leoše Janáčka uctí Wihanovo kvarteto koncertem z jeho tvorby, sto let od narození amerického skladatele Leonarda Bernsteina představí muzikálový večer, stému výročí od vzniku Československa bude patřit závěrečný koncert a písněmi George Gershwina, které předvede zpěvák Jan Smigmator s Big Bandem Felixe Slováčka, bude uctěno sto dvacet let od narození tohoto amerického skladatele.

V programu najdou diváci hudbu od patnáctého až po jednadvacáté století. „Připravili jsme zcela nové zahájení, v jízdárně bude hudebně-obrazová férie,“ prozradil prezident festivalu Jaroslav Boháč. První den vystoupí violoncellista Jiří Bárta, zpěváci z Broadwaye i Schola Gregoriana Pragensis. O den později zazpívá polský tenorista Piotr Beczała a kanadsko-americká sopranistka s českými kořeny Sondra Radvanovsky. 

Do Krumlova přijede Čechomor i soubor Lučnica

V letošním ročníku se ale milovníci hudby mohou těšit i na osvěžující populární žánry. V Českém Krumlově vystoupí jeden z nejlepších orchestrů v kategorii etno a world music Cigánski Diabli. S netradičním repertoárem vystoupí také folklórní soubor Hradišťan s Jiřím Pavlicou. Chybět nebude ani velká koncertní show Keep Swinging, která navazuje na úspěšný hudební projekt Sinatrology. Vzácnými hosty budou zpěvačka Dasha, Tom Gaebel a taneční skupina Pop Balet.

Na závěrečném festivalovém večeru vystoupí kapela Čechomor s Martinou Pártlovou, slovenský taneční soubor Lúčnica nebo Vojenská hudba Olomouc. „Abychom zvýraznili toto výročí v Českém Krumlově, hudba provede nejdřív promenádní koncert na náměstí Svornosti, vojáci projdou pěší zónou do Pivovarské zahrady, kde zahájí celý večer, vysvětlil Boháč. 

Festival v letošním roce navázal spolupráci se Základní uměleckou školou Jaroslava Ježka, která zajišťuje hudební vzdělávání pro děti a mládež se zrakovým postižením. Vybraní žáci školy budou účinkovat na zahájení a mohou navštívit ostatní koncerty.

Koncerty se uskuteční na několika místech Českého Krumlova. Kromě zámecké jízdárny rozezní hudba také Maškarní sál, Pivovarskou zahradu, kde je přichystaná novinka v podobě letního kina, zámeckou zahradu a krumlovské kostely.

Foto Libor Sváček

Štítky Mezinárodní hudební festival, Český Krumlov, hudba, kultura, hudební festival, koncert, swing, Leonard Bernstein, Leoš Janáček, George Gershwin, vznik Československa, Jan Smigmator, Felix Slováček, Čechomor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hudební festival v Krumlově představí swing, klasiku i folklór  |  Českokrumlovsko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.